Hlavní obsah

Co přesně vybuchlo na severu Ruska, armáda tají. Mluví se o malém létajícím Černobylu

Výbuch pokusné rakety na polygonu u ruského Severodvinsku je stále obestřen tajemstvím. Armáda sice od počátku mluvila o radioaktivitě, ale její únik popírala. Později přiznala explozi motoru na jaderné palivo. List Novaja Gazeta uvedl, že explodovala střela Burevestnik a přirovnal ji k malému létajícímu Černobylu.

Foto: Profimedia.cz

Testování střely Burevestnik loni v červenci

Článek

Ani ministerstvo obrany, ani Rosatom neuvedly, co se přesně se stalo a jaká zbraň explodovala. Rosatom jen oznámil, že vybuchl „izotopový jaderný zdroj pro motor s kapalným pohonem“.

Ruský opoziční list Novaja Gazeta napsal, že „to je velmi přesný popis jaderného pohonu střely Burevestnik“. Tato nově vyvíjená střela s plochou dráhou Letu označovaná v kódu NATO jako SSC-X-9 Skyfall má mít díky jadernému pohonu neomezený dolet, což loni vyzdvihoval ruský prezident Vladimir Putin.

Burevestnik má být podle informací serveru Arstechnica poháněný náporovým motorem s nadzvukovým spalováním typu scramjet, který mu uděluje hypersonickou rychlost nejméně 6000 km/h. V tomto druhu scramjetu není používáno spalování paliva smíšeného se vzduchem, který kvůli vysoké rychlosti stačí stlačovat pouze vhodným tvarem trysky, ale nasávaný vzduch se ohřívá teplem reaktoru. Ohřev způsobuje rozpínání plynu, který pak uděluje rychlost střele.

Foto: Profimedia.cz

Testování střely Burevestnik.

Nejde o nijak novou technologii, věnovaly se jí na přelomu padesátých a šedesátých let i Američané v projektu SLAM. Tam vzduch ohřívalo přímo jádro reaktoru, což dělalo problémy, zatímco u ruského motoru reaktor předává teplo kapalnému kovu, který pak ohřívá vzduch. S tím mají v Rusku zkušenosti. Vizmutem chlazený reaktor testovali Sověti na experimentální jaderné ponorce K-27 už v roce 1962.

Foto: Novinky

Místa armádních incidentů v Rusku

Přes využití roztaveného kovu k předávání tepla jde o velmi rizikovou technologii, uvedla Novaja Gazeta. List popsal střelu Burevestnik jako „malý létající Černobyl“. Podle ní se nelze v žádném případě vyhnout úniku radiace. List The New York Times dokonce hovořil o jedné z nejvážnějších jaderných katastrof od té v Černobylu.

Radiace nakrátko stoupla

Ruské úřady zaznamenaly po explozi krátkodobé zvýšení radioaktivity nad běžné hodnoty, situace se brzy vrátila k normálu. Při expolozi zemřelo několik lidí. Jejich počet, stejně jako počet zraněných, není znám. Lékaři, co je ošetřovali, byli odvezeni do Moskvy do speciálního centra.

V žádné evropské zemi mimo Rusko nebyla zaznamenána zvýšená úroveň radiace. Explozi však zaznamenala zařízení měřící seismické vlny a infrazvuk, které využívá Organizace pro zákaz jaderných testů v Rakousku.

Americký prezident Donald Trump tak příliš nepřeháněl, když na Twitteru napsal: „Spojené státy se hodně poučily z exploze rakety v Rusku. Máme podobnou, ale mnohem pokročilejší technologii.“ Spojené státy totiž testují náporové motory scramjet bez reaktoru.

Z jeho slov je také patrné, že USA předpokládají, že došlo k explozi Burevestniku: „Exploze rakety Skyfall vyvolala obavy lidí z (kvality) ovzduší kolem základny a daleko od ní. To není dobré!”

Experti však mají stále pochybnosti o tom, jak daleko jsou Rusové s vývojem. Krátce poté, co Putin promluvil o existenci Burevestniku a jeho neomezeném doletu, televize NBC s odvoláním na americké tajné služby uvedla, že raketa byla testována čtyřikrát, přičemž nejdelší let trval jen dvě minuty a střela urazila pouhých 35 km. Jaderný pohon se přitom nespustil. [celá zpráva]

Rána pro ruský výzkum

Nehoda je ranou proruský výzkum. V pondělí se konaly v Sarově, kde Rusko vyvíjí nové jaderné zbraně, pohřby pěti jaderných expertů, kteří při explozi motoru zahynuli. Zřejmě však nebyly pohřbeny všechny oběti.

Americké tajné služby podle listu The New York Times uvedly, že obětí je už sedm. Část lidí skončila po explozi rakety na plovoucí plošině v moři, další utrpěli popáleniny a byli ozářeni.

„Naše další práce na nových zbraních, které budou dokončeny, bude největší poctou pro ně,“ řekl na pohřbu ředitel Rosatomu Alexej Lichačev. Tvrdil, že se vývoj nových zbraní dokončí, i když mezi oběťmi byli specialisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám