Hlavní obsah

Rusové přiznali pět mrtvých po nepovedeném raketovém testu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruská státní společnost Rosatom oznámila smrt pěti svých pracovníků při nepovedeném čtvrtečním raketovém testu na střelnici ruského vojenského námořnictva na severu země. Napsala to v pátek agentura TASS. Podle dřívějších zpráv při zkoušce raketových motorů na kapalné palivo na zkušební střelnici u Severodvinska zahynuli dva lidé a další byli zraněni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé ruského Severodvinska měří radiaciVideo: AP

 
Článek

Podle páteční zprávy ruské federální agentury pro atomovou energii Rosatom bylo při havárii pět lidí usmrceno a další tři zraněni a popáleni. Všichni byli dopraveni na specializované lékařské pracoviště, kde je jim poskytnuta nezbytná pomoc, uvedl Rosatom. K tragické události došlo během „inženýrsko-technických prací” spojených s „izotopovými zdroji” pohonu raketových motorů na kapalné palivo.

Podle předchozích zpráv se po incidentu v místě testu zvýšila nakrátko radioaktivita, která pak „prudce” klesla. V médiích se objevily zprávy o zraněných, údajně hospitalizovaných až v Moskvě kvůli ozáření. Přilehlá oblast Bílého moře, Dvinský záliv, byla na měsíc uzavřena pro civilní plavbu.

Gubernátor Archangelské oblasti v pátek novinářům potvrdil, že lidé zranění při neštěstí u Severodvinsku byli dopraveni do Moskvy, kde se o ně starají lékaři v blíže neurčeném „federálním středisku”.

Místní vykoupili zásoby jódu

Obyvatelé z okolí raketové základny na nic nečekali a začali v oblasti skupovat jód. V pátek to uvedla agentura Interfax. Ministerstvo obrany podrobnosti a příčiny nehody na polygonu ruského námořnictva u obce Njonoks asi padesát kilometrů od čtvrtmilionového Severodvinsku tají.

Zdravotnice Alina z nemocnice v Severodvinsku řekla serveru lenta.ru: „Pracuju v nemocnici. Když přivezli zraněné, poradili každému, aby zavřel okna a pil jód – 44 kapek do sklenice vody.“ Děti v mateřských školách musely ze zahrad do budov a rodičům bylo doporučeno, aby je večer nebrali na procházku.

Podle zdroje listu Vedomosti došlo k výbuchu při zkoušce motoru lodní rakety

Únik radioaktivity vedl ke spekulacím, co námořníci testovali. Některá kapalná paliva pro raketové motory jsou sice jedovatá a vysoce výbušná, ale ne radioaktivní.

Podle bývalého velitele Severomořské flotily Vjačeslava Popova mohlo dojít k výbuchu při zkouškách motoru pro strategické rakety odpalované z ponorek. Neví však, šlo-li přímo o raketu.

Podle zdroje listu Vedomosti došlo k výbuchu při zkoušce motoru lodní rakety, která je ve výzbroji ruského námořnictva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám