Hlavní obsah

Rusové na severu skupují jód. Obrana tají podrobnosti o nehodě s radiací

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusové žijící na severu země, kde po čtvrtečním neúspěšném testu raketového motoru, který explodoval, nakrátko stoupla radioaktivita, začali skupovat jód, uvedla agentura Interfax. Ministerstvo obrany podrobnosti a příčiny nehody na polygonu ruského námořnictva u obce Njonoks asi padesát kilometrů od čtvrtmilionového Severodvinsku tají. Vyžádala si dva mrtvé a nejméně šest zraněných.

Foto: Profimedia.cz

Severodvinsk

Článek

„V lékárnách Archangelska a Severodvinska prudce stoupla poptávka po preparátech obsahujících jód,“ napsala agentura Interfax. Momentálně se žádné pilulky s jódem nedají sehnat, protože lidé „skoupili všechno“, jak prohlásil jeden lékárník. Sháňka po jódu podle něj vypukla ještě ve čtvrtek večer a lidé nejprve kupovali tabletky a pak i roztoky obsahující jód. Lékárníci si objednali další jódové preparáty, protože je lidé kupovali i v pátek.

„Každý, kdo volal, se celý den ptal jen na jód,“ uvedla jedna z lékáren v Archangelsku pro server 29.ru: „Nám ještě nějaký jód zbývá, ale skutečně si pro něj přišlo hodně lidí.“ Podle serveru jód aktuálně není v devíti z 15 místních lékáren.

Lidem doporučili brát jód

Zdravotnice Alina z nemocnice v Severodvinsku řekla serveru lenta.ru: „Pracuju v nemocnici. Když přivezli zraněné, poradili každému, aby zavřel okna a pil jód – 44 kapek do sklenice vody.“ Děti v mateřských školách musely ze zahrad do budov a rodičům bylo doporučeno, aby je večer nebrali na procházku.

Radnice v Severodvinsku oznámila, že se ve městě krátce po výbuchu zvýšila radioaktivita. Podle náčelníka civilní obrany radioaktivita od 11:50 do 12:20 během 30 minut trojnásobně překročila přípustnou normu, když dosáhla 2 µSv/h. Kolem 14:00 se vrátila k normě a večer byla 0,1 µSv/h, což je běžná hodnota. (radioaktivní záření se měří v mikrosievertech za hodinu) Lidem prý nic nehrozilo, větší dávku dostane pacient při vyšetření na rentgenu, napsal list Kommersant. Moskevská pobočka Greenpeace k údajům uvedla, že úroveň radiace překročila dvacetinásobně běžnou.

Podle nepotvrzených zpráv serveru Baza bylo do moskevských nemocnic dopraveno zvláštními letadly šest lidí s nemocí z ozáření. Přepravila je kolona vozidel s lidmi v protichemických oblecích. Pacienti, kteří mají i těžká zranění, byli prý hospitalizováni s diagnózou nemoc z ozáření. V zóně výbuchu prý pracují specialisté na sběr radioaktivního odpadu.

Ministerstvo obrany ve čtvrtek přiznalo, že při zkoušce raketových motorů na kapalné palivo na zkušební střelnici u Severodvinska nastal výbuch a požár, který si vyžádal dva mrtvé a šest zraněných. Tvrdilo ale, že „žádné látky do atmosféry neunikly a radiace byla v normě“.

Nechalo však uzavřít Dvinský záliv. Podle nejmenovaných zástupců vojenského námořnictva jde o preventivní opatření ohledně místního rybolovu, protože do těchto vod se mohlo dostat vysoce toxické raketové palivo. To se během tří čtyř týdnů natolik rozředí, že přestane být nebezpečné. Navíc vojáci potřebují čas, aby našli a vyzvedli z moře kusy poničené techniky, nutné k vyšetření příčin čtvrteční nehody. [celá zpráva]

Co Rusové testovali

Únik radioaktivity vedl ke spekulacím, co námořníci testovali. Některá kapalná paliva pro raketové motory jsou sice jedovatá a vysoce výbušná, ale ne radioaktivní.

Podle bývalého velitele Severomořské flotily Vjačeslava Popova mohlo dojít k výbuchu při zkouškách motoru pro strategické rakety odpalované z ponorek. Neví však, šlo-li přímo o raketu.

Podle zdroje listu Vedomosti došlo k výbuchu při zkoušce motoru lodní rakety, která je ve výzbroji ruského námořnictva.

Podle Andreje Frolova, které stojí ve vedení Veřejného svazu pro organizace na ochranu životního prostředí, mohlo k výbuchu dojít při testu „torpéd s jadernými hlavicemi“. I on ale pro list Moscow Times dodal: „Myslím, že úroveň zamoření je nízká a její důsledky pocítí jen lidé, kteří byli přímo na místě incidentu.“

Počet zraněných ale není jasný. Některá média spekulují i o patnácti. Zdravotnický úřad v Archangelské oblasti uvedl jen: „Tři jsou ve vážném stavu, ale život žádného vojáka ani civilních specialistů není ohrožen.“

Reklama

Výběr článků

Načítám