Hlavní obsah

Ruské regiony mají pro válku na Ukrajině vytvořit dobrovolnické prapory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Kreml zřejmě nařídil federálním republikám a oblastem, aby sestavily dobrovolnické prapory pro válku na Ukrajině. Má to vyřešit problémy s nedostatkem sil, aniž by se oficiálně musela vyhlašovat válka a provést mobilizace. Uvedl to americký Institut pro studium války s odvoláním na informaci ruského vojenského blogera Maksima Fomina, potvrzují to však i další důkazy.

Foto: ČTK/AP

Ruský voják střeží stavbu nového domu v Mariupolu.

Článek

Maksim Fomin, který bojuje v ruském praporu Východ, uvedl s odvoláním na své zdroje: „Z každého regionu Ruské federace jeden prapor dobrovolníků.“ Podle něj má každý federální subjekt, tedy samostatná republika nebo oblast, jichž je celkem 85, sestavit jednu jednotku, která by se poslala na ukrajinskou frontu.

Na jeho vyjádření upozornil ruský vojenský bloger používající na Telegramu nick Vojenkor Kotěnok Z. Má jít o vojenského pozorovatele Jurije Kotěnkova. Ten v komentáři nešetřil ironií: „Tento experiment oceňuju, rozhodně to spojí Rusko a směřuje k splnění úkolu denacifikovat Ukrajinu.“

„Pojďte do války“

Mobilizace má být údajně dobrovolná, ruské úřady prý budou naléhat na lidi, aby se zapojili do války. Hlavní motivací mají být peníze. Povoláni do zbraně nemají být ani rezervisté, ti mohou prý být jen vyzváni.

Rusko se zatím brání tomu, aby oficiálně vyhlásilo válku, i když samo napadlo Ukrajinu, a nemobilizuje, byť by mu to vyřešilo problémy s nedostatkem mužů na frontě.

Vyhlášením mobilizace by Putin přiznal slabost, říká rusista Svoboda

Zbytečná válka

Vytvoření dobrovolnických praporů na oblastním základě je vedeno nejen snahou vyhnout se mobilizaci, ale také vírou, že prapory tvořené lidmi z jednoho regionu budou stmelenější.

Za kontrakt peníze

Podle ruských médií se nabírají muži do padesáti let, u některých specializací pak i do 60 let. Sloužit mají půl roku a plat má činit 220 000 až 350 000 rublů měsíčně (87 800 až 139 600 korun). Těm, co uzavřou tříměsíční kontrakt, se má podle nařízení Moskvy vyplácet jednorázová odměna.

Mobilizace v Rusku se podle tajných služeb blíží

Evropa

Potvrzen byl vznik dobrovolnických praporů na přelomu června a července v Kursku, Primorském kraji, Baškortostánu, v Čuvašské republice, Čečenské republice, Tatarstánu. Moskvě, Permu, Nižním Novgorodu a Orenburské oblasti. V červenci jeho vznik avizovala i Ťumenská oblast. Zatímco v Tatarstánu a Čečensku vznikly dva, respektive čtyři takové prapory, jinde, jako ve Volgogradu, zatím žádný.

Pokud by každý federální subjekt přispěl praporem o síle minimálně 400 mužů, jak napovídají alokované peníze pro tyto účely, měly by mít tyto dobrovolnické prapory na konci srpna asi 34 000 příslušníků. Před nasazením na Ukrajině by měli jejich členové prodělat měsíční výcvik, je však sporné, zda budou na konce srpna skutečně bojeschopné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám