Hlavní obsah

Ruské invazi na Ukrajině bude velet nový generál. Dvornikov má zkušenosti už ze Sýrie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Šedesátiletý ruský armádní generál Alexandr Dvornikov má nově vést operace na Ukrajině. Zprávu stanice BBC sice ruská média nepotvrdila, ale taky nevyvrátila. Dvornikov má ze Sýrie značné zkušenosti s koordinací řady velmi rozdílných jednotek a s jejich leteckou podporou. Protože od léta 2016 velí Jižnímu vojenskému okruhu, zná i oblast Donbasu, na kterou se mají nyní ruské síly soustředit.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin a generál Alexander Dvornikov v roce 2017 při vyznamenávání generála řádem Hrdiny Ruské federace

Článek

Dvornikov, který se narodil 22. srpna 1960, je popisován jako generál staré školy a nacionalista do morku kostí. Upozornil na sebe, když byl od září 2015 do června 2016 prvním velitelem ruského kontingentu v Sýrii.

Tam dokázal rychle zabezpečit letiště v Hminínu, odkud ruské bombardéry a bitevníky vzlétaly k náletům na města v provincii Idlib a v Aleppu.

Podílel se také na dvou významných operacích: na první fázi osvobozování Aleppa a na osvobození Palmýry.

„Tento konkrétní velitel má mnoho zkušeností s ruskými operacemi v Sýrii. Očekáváme proto, že se celkové velení a řízení zlepší,“ řekl BBC činitel k osobě nově jmenovaného velitele ruských invazních sil, generála Dvornikova.

„Koordinace mezi různými velitelstvími byla opravdu špatná,“ dodal.

Velitelem v Sýrii

První fáze osvobozování Aleppa proběhla mezi říjnem a prosincem 2015 a vyvrcholila osvobozením Chán Tumánu. Na ní se podílela celá řada sil, které bylo potřeba koordinovat.

Prováděla ji syrská 4. mechanizovaná divize spolu s libanonským šíitským Hizballáhem, iráckou odnoží Hizballáhu, šíitskou brigádou abú Fadíla Abbáse a íránskými dobrovolníky napojenými na íránské revoluční gardy.

Vrchním velitelem operace byl íránský generál Kásim Sulejmání, syrským silám velel generálmajor Sálih Abdalláh a ve velení byl i Muhammad Saíd z palestinské jednotky.

U Palmýry se tvrdě bojuje, zasahují i ruská letadla

Blízký a Střední východ

V únoru 2016 začal další postup na Aleppo (Halab), při něž se podařilo zabezpečit Chanásir. Za angažmá v Sýrii, kde zabránil pádu Asadova režimu, byl Dvornikov 17. března 2016 vyznamenán Řádem Hrdiny Ruské federace

V březnu 2016 vedl Dvornikov operaci, při níž byla 27. března 2016 osvobozena antická Palmýra. Šlo o obtížnou akci v poušti proti tvrdě se bránícím radikálům z Islámského státu.

Britský expert Mark Galeotti řekl, že Dvornikov tehdy ukázal, že mu „jde o splnění mise, a když je potřeba za jejím splněním jít tvrdě, udělá to“.

„Dvornikov koordinoval letecké útoky a působení Vangerovy skupiny v Sýrii,“ řekl Fadil Abdal Ghání, který vede v Kataru sídlící Syrskou sít pro lidská práva.

Syrská armáda dobyla Palmýru, radikálové Islámského státu prchli

Blízký a Střední východ

Při osvobozování Palýmry Dvornikov spolupracoval s žoldnéři z ruské Vagnerovy skupiny i s dnešní syrskou 25. divizí speciálních sil známou jako Tiger Force vedenou generálmajorem Suhailem Hasanem.

Hasan a Tiger Force pak vedli v létě další část operace s cílem osvobodit Aleppo, při které bylo město zničeno a vyžádala si velké utrpění obyvatel. Při útocích byly také bombardovány nemocnice.

List The Washington Post ale upozornil, že není jasné, zda měl s těmito nálety Dvornikov něco společného. V té době už velel ruskému Jižnímu vojenskému okruhu, v jeho čele stanul v červenci 2016

Galeotti uvedl, že Dvornikov je „zajímavou a nikoli neočekávanou volbou, kvůli jeho zkušenostem a jeho reputaci inovativního velitele, který se může potýkat s novou nepříjemnou situací“.

První velký úspěch Asada s Rusy v zádech: prorazili blokádu letiště u Halabu

Blízký a Střední východ

„Jmenování Dvornikova velitelem dává smysl vzhledem k tomu, že Rusko oznámilo, že napře úsilí v oblasti, které pod něj spadá,“ uvedl Institut pro studium válek.

Jižní okruh sousedí s Doněckou oblastí, Rusko tam navíc podporovalo doněcké a luhanské separatisty a ruské iredentisty. Těm pomáhali i vagnerovci, s nimiž spolupracoval už v Sýrii.

Postup od píky

Dvornikov, který ukončil vojenskou školu v roce 1978, začínal podle wikipedie v roce 1982 jako velitel čety. Od konce devadesátých lete byl nasazen v druhé válce v Čečensku.

Absolvoval Frunzeho vojenskou akademii a v letech 1992 až 1994 velel 154. praporu 6. motostřelecké brigády působící na západě Ruska.

Od roku 1995 působil ve velení 248. motostřeleckého pluku 10. gardové takové divize, a pak vedl první pluk 2. gardové Tamaňské motostřelecké divizi.

Rusko mění velitele. Invazi bude šéfovat generál se zkušenostmi ze Sýrie

Válka na Ukrajině

V letech 2000 až 2003 byl náčelníkem štábu, a pak i velitelem 19. motostřelecké divize působící na Severním Kavkazu a zapojené do druhé války v Čečensku.

Od roku 2005 působil jako vysoký velitel na Sibiři a Dálném Východě. Podle experta Marka Galeottiho, který se věnuje ruským ozbrojeným silám, by měl časem nahradit náčelníka štábu Valerije Gerasimova.

V říjnu 2019 absolvoval kurzy pro vyšší velitele na Vojenské akademii generálního štábu

Od půlky března 2019 je na sankčním seznamu EU kvůli incidentu v Kerčském průlivu z listopadu 2018.

Reklama

Výběr článků

Načítám