Hlavní obsah

Rusa odsoudili na 12 let za špionáž pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud ve městě Brjansk na západě Ruska poslal ve čtvrtek na 12 let do vězení asi šedesátiletého Rusa Viktora Šura „za spáchání vlastizrady formou špionáže” ve prospěch Ukrajiny. Oznámila to agentura Interfax s tím, že muž získal tajná data, která se pokusil předat ukrajinské tajné službě.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Šur podle verdiktu na zakázku ukrajinských pohraničníků shromažďoval tajné údaje o objektu ruského ministerstva obrany u Brjanska. Zadržen byl ruskými agenty tajné služby FSB 9. prosince při překračování rusko-ukrajinské hranice. Agenti mu zabavili špionážní techniku, kterou jej údajně vybavili Ukrajinci.

„Pokud by shromážděné informace byly předány ukrajinským tajným službám, mohly by být použity proti zájmům bezpečnosti Ruské federace,” uvedl soud v rozsudku. „Šur se přiznal a nad svými činy vyjádřil politování,” dodal.

Další podrobnosti o případu nejsou známy, protože se proces konal za zavřenými dveřmi. Rozsudek není pravomocný, odsouzený se ještě může odvolat.

Ruská aktivistka Zoja Cvetovová uvedla, že Šur má trvalý pobyt na Ukrajině. Věnoval se architektuře a památkám. Podle Šurova syna, který žije v Kyjevě, odsouzený fotografoval opuštěné letiště.

Zpravodajský server Grani.ru připomněl, že Šurův případ je jen jedním z dlouhé řady „špionážních případů”, které se v Rusku začaly v hojné míře vyskytovat po anexi Krymu loni v březnu. Kvůli utajení se svět o údajných špionech často dozví až s velkým zpožděním, nejčastěji až poté, co jim soud prodlouží vazbu, a to třeba i o celý rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám