Hlavní obsah

Rok vězení pro Macronova bývalého poradce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Bývalý bezpečnostní poradce francouzského prezidenta Emmanuela Macrona Alexandre Benalla byl v pátek odsouzen za napadení demonstrantů. Dostal tříletý trest vězení, z toho roční nepodmíněný, který si odpyká v domácím vězení za pomoci elektronického sledovacího náramku. Musí také zaplatit pokutu 500 eur (12 600 korun) a pět let nesmí vykonávat funkce ve veřejné správě, uvedla stanice BFM TV.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Odsouzený Alexandre Benalla

Článek

Benalla na prvomájové manifestaci v Paříži v roce 2018 v policejní helmě udeřil mladého demonstranta a mladou ženu chytil za krk. Na akci přitom měl být pouze jako pozorovatel. Dva měsíce po demonstraci se objevilo video, jak Benalla zasahuje. Oslabilo to pozici francouzského prezidenta, jenž sliboval, že obnoví důvěru ve veřejné instituce. Macron čelil kritice, že Benallu hned neodvolal a neodsoudil jeho chování.

Třicetiletý Benalla, který pracoval i jako vyhazovač, se hájil, že šel jen na pomoc kolegovi a jednal v rámci zákona. „Nejsem andílek, ale dělal jsem věci v mezích pravidel. Dělá to ze mě delikventa?“ ptal se u soudu Benalla. Jeho obhajoba zdůraznila, že francouzské zákony připouštějí civilní zadržení osoby páchající trestný čin. Benalla podle obhajoby zasáhl proti lidem, kteří napadali policisty a „připadalo mu normální zasáhnout“. Soud s tím nesouhlasil a zdůraznil, že Benalla neprojevil nad svými činy lítost.

Soud také rozhodl, že Benalla neoprávněně použil diplomatický pas pro 11 cest do Afriky, do Maroka a na Bahamy, ačkoliv už přišel o místo, k němuž se pas vázal. Ve věci použití diplomatických pasů Benalla přiznal, že to od něj byla „hloupost“, ale „v tu chvíli mu to nepřišlo nelegální, protože deset let vídal politiky, jak to také dělají“.

Dostal také trest za neoprávněné nošení zbraně na Macronově předvolebním mítinku v roce 2017, kvůli čemuž mu byly zabaveny všechny zbraně, a za falšování dokumentů.

Macronova mlátička je ve vazbě, čeká ji vyhazov

Evropa

Soud s Benallou začal 13. září v Paříži. Prokuratura původně navrhla pro Alexandra Benallu osmnáctiměsíční podmíněný trest a pokutu ve výši 5000 eur (přes 127 000 korun).

Prokuratura chce pro Macronova exporadce za zmlácení demonstrantů podmínku a pokutu

Evropa

Je mu kladeno za vinu, že v policejním převleku na demonstraci napadl dvojici lidí a demonstranty. Tyto skutečnosti vyšly najevo v červenci 2018 a vyvolaly politický skandál. Kaskáda odhalení činů tohoto muže v srdci bezpečnostního aparátu francouzského prezidenta vážně poznamenala první část pětiletého funkčního období Emmanuela Macrona, který čelil kritice, že svého poradce okamžitě neodvolal a neodsoudil jeho chování.

Macronova poradce obvinili kvůli zmlácení demonstranta

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám