Hlavní obsah

Rodiče v Rakousku soudí za vraždu 13leté dcery, dívku kvůli náboženství nenechali léčit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kremže (Krems an der Donau, Rakousko)

Ve městě Kremže ve spolkové zemi Dolní Rakousko začal ostře sledovaný soudní proces s rodiči, kteří nechali zemřít svou 13letou dceru. Z náboženských důvodů ji odmítli nechat léčit. Dívka trpěla chronickým zánětem slinivky a vloni koncem září zemřela, píše server Krone.at.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Rodina žila v oblasti Waldviertel na severozápadě Dolního Rakouska. Kromě nemocné dívky měli manželé dalších šest dětí. Ani jedno nikdy nechodilo do školy, matka je vzdělávala doma. Poté, co manželé skončili ve vazbě, žena ve vězení přivedla na svět osmé dítě.

„Smrt dívky je tragédie. Sociální úřad byl v minulosti s rodiči v kontaktu, aby jim pomohl s domácím vzděláváním dětí. To bylo vše, jinak se o rodinu nezajímali, nebyl důvod,“ uvedla státní tajemnice Ulrike Königsbergerová-Ludwigová. Sociální pracovníci podle jejích slov nepředpokládali, že je rodina riziková a děti v ní trpí.

K jaké náboženské skupině se rodina hlásí, není v tuto chvíli jasné. Mělo by jít o některou ze svobodných církví, což jsou protestantské církve usilující o nezávislost na státu. Rodiče ve věku 39 a 35 let skončili ve vazbě. Jsou obviněni z vraždy a hrozí jim trest vězení od 10 do 20 let nebo doživotí. Verdikt by měl být vynesen 19. února.

Policie obvinila ženu z Náchodska z vraždy 90leté příbuzné

Krimi

Případů přibývá

Případů, kdy děti nebo i dospělí zemřou kvůli tomu, že z náboženských důvodů odmítají lékařskou péči, přibývá. Deník Krone vybral některé nejznámější. V Londýně v roce 2012 zemřel pětiměsíční chlapec. Jeho rodiče byli příslušníky církve Adventisté sedmého dne a odmítli nechat dítě léčit.

V USA podlehla onemocnění cukrovkou jedenáctiletá dívka. Rodiče se raději modlili za její uzdravení, než by ji předali do péče lékařů.

V Německu je známý případ rodičů, kteří se hlásili k jedné ze sekt a nenechali léčit chlapce s cystickou fibrózou. Dokonce neměli ani zdravotní pojištění. Když bylo chlapci 16 let, uprchl ke svému biologickému otci. V té době vážil méně než 30 kilogramů a měl velmi těžce poškozené plíce.

Důležitý pojem pro péči v těchto případech je „naléhavý případ“. Pokud rodiče zakážou určité výkony a péči, mají lékaři svázané ruce. Neakceptovat jejich rozhodnutí mohou jen tehdy, pokud se jedná o mezní situace ohrožující život. Tehdy lékaři na základě právního pojmu „naléhavý případ“ rozhodnutí rodičů respektovat nemusí.

Synovi držela hlavu pod vodou, dokud nepřestal dýchat. Hrozí jí až výjimečný trest

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám