Hlavní obsah

Rodiče Kuciaka a Kušnírové nechtěli u soudu slyšet pitevní zprávu a odešli

– Pezinok
Právo, Ivan Vilček

V úterý odpoledne vypovídal u slovenského specializovaného soudu v Pezinku také patolog Ivan Závodný, který provedl pitvu zavražděného novináře Jána Kuciaka. Rodiče novináře i Zlatica Kušnírová, matka jeho snoubenky Martiny, která byla rovněž zastřelena, se této části soudního přelíčení nezúčastnili.

Foto: David W Cerny, Reuters

Pietní místo za Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovou

Článek

Patolog Závodný ve svém posudku konstatoval, že při pitvě nezjistil žádnou ránu do hlavy, o které ve své výpovědi mluvil obžalovaný Miroslav Marček, který se k vraždě obou mladých lidí přiznal.

„Nebohý Kuciak se musel nacházet tváří v tvář pachateli ve snížené poloze,“ uvedl v posudku. Zavodný se domnívá, že Kuciak stál v době výstřelu na schodišti směřujícím do sklepa.

Vrah střílel po Kuciakovi ze 30 centimetrů, citovala soudkyně pitevní zprávu

Evropa

U soudu byl pak přečten posudek o vyšetření duševního stavu Mariana Kočnera, obžalovaného z objednávky vraždy. Posudek označil Kočnera za průměrně až nadprůměrně inteligentního, cholerického a temperamentního.

„Profesionální činnost Jána Kuciaka ohrožovala nejen společenské postavení obviněného, ale přímo i jeho podnikatelské zájmy a aktivity, mohla vést k jeho trestnímu stíhání. U vyšetřeného to mohlo vyvolat značnou frustraci a spustit nepřímou agresi ve formě objednávky vraždy,“ uvedl expert ve svém posudku.

Bez veřejnosti

Proces pokračuje ve čtvrtek, kdy budou vyslechnuti odborníci z Europolu a několik policistů. Prokurátor Juraj Novocký požádal soud o vyloučení veřejnosti a novinářů z této části soudního přelíčení. Podle prokurátora mohou být u soudu zmiňované speciální metody, které při své práci tito odborníci používají.

Soud s obžalovanými z vraždy novináře Kuciaka poprvé vyloučil veřejnost

Evropa

„Zpřístupnění těchto informací veřejnosti by mohlo ovlivnit bezpečnost vyšetřování závažné trestní činnosti, obzvláště kybernetické trestní činnosti,“ argumentoval prokurátor.

Předsedkyně senátu Ružena Sabová na několik hodin vyloučila veřejnost a novináře už na úterním jednání soudu, když vypovídali znalci z odboru psychologie a psychiatrie.

Sabová tak učinila na žádost údajné zprostředkovatelky vraždy a další obžalované Aleny Zsuzsové, která nechtěla, aby veřejnost byla informována o jejím zdravotním stavu. „Každý má právo na ochranu svých osobních údajů. Média informují plošně a detailně o jejím zdravotním stavu, a to i navzdory tomu, že platí presumpce neviny,“ upozornila Sabová.

Panická porucha

Denník N v této souvislosti konstatoval, že zdravotní stav Zsuzsové obsahuje samotná žaloba k danému případu. Ona sama vypověděla, že trpí panickou poruchou a léta bere antidepresiva.

„Podle lékařského posudku se její osobnost projevuje přehnanými projevy emocí, sebedramatizací a teatrálností, egocentrismem, nepřiměřenou koketerií a nadměrnou pozorností věnovanou vlastnímu vzhledu,“ konstatoval list.

Jste nádherná, psal šéf slovenského parlamentu Zsuzsové. Přitom tvrdil, že ji nezná

Evropa

Podle deníku Sme zároveň z obžaloby vyplývá, že žádná z diagnóz nesnižuje schopnost Zsuzsové vnímat, co dělá, a proto je plně odpovědná za své jednání. „Ona moc dobře věděla, co dělá, za co to dělá a pro koho,“ konstatovala o přestávce jednání Zlatica Kušnírová, matka zavražděné archeoložky.

Předsedkyně senátu v úterý zpřísnila podmínky pro práci médií u soudu. Zakázala používání kamer a fotoaparátů v průběhu celého dne. Sabová také upozornila na necitlivé části některých on-line přenosů. Například některé části on-line přenosu webu pluska.sk označila předsedkyně senátu za neuctivé.

Reklama

Výběr článků

Načítám