Hlavní obsah

Řecko zadrželo nejméně jeden ruský tanker

Řecké ministerstvo námořní plavby v pondělí oznámilo, že u ostrova Euboia zadrželo ruský tanker s ropou. Pegas plující pod ruskou vlajkou byl zadržen u pobřežního města Karystos. Server FleetMon uvedl, že byly zadrženy tankery dva.

Foto: Profimedia.cz

Remorkér u mola na Euboii

Článek

K zadržení Pegasu řeklo ministerstvo agentuře Reuters: „Byl zabaven v rámci sankcí EU.“ Tanker plující z turecké Marmary podle FleetMon přečerpával ropu do jiné lodi u Peloponésu, když se u něj 14. dubna projevila mechanická závada. Kvůli té skončil v zátoce Karystos, není jasné, zda tam byl odvlečen, nebo doplul v doprovodu řeckého remorkéru.

FleetMon uvedl, že v lodním deníku chyběla řad záznamů. Ruský tanker patřil společnosti Aframax, pořídila si ho v roce 2020. Od té doby dvakrát změnil jméno, napřed na Perun, pak loni v červnu na Pegas.

Evropské přístavy se uzavírají ruským lodím

Válka na Ukrajině

Druhým zadrženým tankerem je VF Tanker 2 plujícím na ruské černomořské pobřeží pod Kavkazem. Loď z neznámých důvodů přerušila plavbu a zamířila do zátoky Karystos.

Podle FleetMon byly obě lodě zabavené, protože EU zakazuje všem ruským lodím vplouvat nejen do přístavů členských zemí, ale i do teritoriálních vod.

V pátek narazila ruská nákladní loď s ocelí Surgut do mola v dánském přístavu Horsensen, kam doplula z Petrohradu. I když bylo poškozeno 15 metrů mola a škody utrpěla i loď, narychlo se vykládala ocel, než měly vstoupit 17. dubna v platnost další sankce. Loď odplula 13 hodin před jejich platností a už je v Kaliningradu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám