Hlavní obsah

Řecko dodá na Ukrajinu 122 obrněných transportérů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecko dodá na Ukrajinu velké množství zbraní, uvedl řecký server Pronews. Zaslání pomoci ohlásil řecký ministr obrany Nikos Panajotopulos. Jedná se mimo jiné o 122 obrněných transportérů BMP-1, ale také o tisíce granátů a raket a miliony nábojů.

Sovětský obrněný transportér BMP-1 z výzbroje luhanských separatistů

Článek

Vedle sovětských bojových vozidel pěchoty BMP-1 vyzbrojených kanony ráže 73 mm, které Řecko koupilo v devadesátých letech z Německa, jde o 15 tisíc granátů ráže 73 mm pro tyto kanony, 2100 raket ráže 122 mm do raketometů Grad, 17 tisíc dělostřeleckých granátů ráže 155 mm, které mohou být využity v nově dodaných samohybných houfnicích Krab, dělech Caesar a Američany dodaných tažených houfnicích M777.

Součástí dodávky je i 1100 protitankových RPG-18.

Řecko dále dodá na Ukrajinu 20 tisíc automatů Kalašnikov AK-47 s 3,2 miliony nábojů ráže 7,62 mm, ale také 60 ručních protiletadlových střel FIM-92 Stinger.

Tento typ zbraní byl podle serveru Euractiv dodán také na konci února.

Přepravu zbraní a munice zajistí šest řeckých přepravních letadel, deset kanadských a pět novozélandských.

Německo se rozhoupalo. Poskytne Ukrajině protiletadlový systém Gepard

Válka na Ukrajině

Německo v půlce devadesátých let koupilo 500 BMP-1, kus za 50 tisíc marek. Nyní jich má ve výzbroji necelé dvě stovky. Nasazené jsou hlavně při ochraně četných řeckých ostrovů.

Za ně má od Německa dostat německá bojová vozidla pěchoty Marder, které má vyrobit německá zbrojovka Rheinmetall

A chtěla je původně vyvézt na Ukrajinu, ale podle Business Insideru nedostala vývozní povolení.

Řecko hledalo dlouho náhradu za BMP-1, které se řecké armádě jen obtížně udržují v provozu.

Spojené státy nabídly transportéry M2 Bradley, jenomže byly drahé, a hlavně za podmínky, že nebudou nasazené na ostrovech u Turecka.

Německá firma může dát Ukrajině sto obrněných vozů. Čeká jen na Scholzův souhlas

Válka na Ukrajině

Řecký server Pronews uznává, že poslání BMP-1 na Ukrajinu výměnou za mardery zvýší bojeschopnost řeckých sil, i když upozorňuje, že mardery jsou ve skladech už 15 let a jejich zprovoznění zabere nějaký čas. A nebude to zadarmo.

Mardery sice mají kanony ráže pouze 20 mm, ale rychlopalné s lepším systémem řízení palby.

Hlavně ale nabízejí lepší ochranu vojáků než BMP-1, jejichž kanon je bez stabilizátoru, a dají se z něj střílet jen dvě rány za minutu.

Reklama

Výběr článků

Načítám