Hlavní obsah

Řeckem otřásá aféra s odposlechy

– Atény

Řečtí poslanci si neplánovaně zkrátí letní prázdniny, aby se zúčastnili mimořádné schůze parlamentu svolané kvůli bezprecedentní aféře kolem odposlechu telefonu šéfa opozičních socialistů (PASOK) Nikose Andrulakise a dvou novinářů. Skandál dostává pod tlak konzervativního premiéra Kyriakose Mitsotakise.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis

Článek

Ten se dušuje, že o aktivitě tajné služby EYP nic nevěděl. Odstoupil nicméně šéf EYP Panajotis Kontoleon, když přiznal „chybné počínání při zákonném sběru informací“. Současně rezignoval šéf kanceláře a synovec Mitsotakise Grigoris Dimitriadis, jemuž média přičítají přinejmenším nepřímý podíl na sledovací kauze.

Andrulakis se o „napíchnutí“ svého telefonu dověděl koncem července. Jako europoslanec využil speciální služby Evropského parlamentu (EP), která na požádání preventivně prověřuje členům EP jejich přístroje, zda nejsou ilegálně odposlouchávány.

ANALÝZA: Zadlužené Řecko a Itálie v problémech. Jejich bankrot však ECB nedovolí

Ekonomika

Experti Andrulakisovi potvrdili, že v jeho telefonu odhalili „podezřelé stopy“ po sledovacím programu Predator. Poslanec nato podal žalobu u řeckého Nejvyššího soudu, stejně jako už dříve dva pracovníci médií, a celou záležitost zveřejnil.

Řecká vláda v minulosti prohlašovala, že špionážní program Predator nepoužívá a že ani nemá žádné vztahy se společností, která jej dodává na trh. Predator, vyvinutý v Severní Makedonii a Izraeli, dokáže zaslat bez vědomí majitele telefonu veškeré informace o hovorech či zprávách a také spustit nahrávání.

Aféra dostala Mitsotakise do úzkých, premiér se k ní proto vyjádřil v mimořádném televizním vystoupení. Prohlásil, že odposlouchávání je sice právně přípustné, ale je „politicky neakceptovatelnou chybou“.

Řecko musí zaplatit skupině migrantů miliony kvůli nehodě z roku 2014

Zahraniční

„Nic jsem o tom nevěděl, nikdy bych to nedovolil,“ ujišťoval Mitsotakis. Tajná služba podle něj podcenila politický rozměr odposlechů. „Nemělo se to stát. Podkopalo to důvěru lidí v národní rozvědku,“ dodal premiér.

„Hra o čas“

Opozici ale Mitsotakisovo vysvětlení neuspokojilo a požádala o mimořádné zasedání parlamentu, které se uskuteční 22. srpna, týden před plánovanou schůzí.

„Chci, aby bylo na rovinu řečeno, proč mne EYP odposlouchávala,“ zdůraznil Andrulakis s tím, že odpověď zatím nedostal. Premiér se podle něj vyhýbá řádnému vysvětlení a svým projevem v televizi jen „hraje o čas“. „Nepřijmu žádnou snahu o ututlání,“ dodal šéf PASOK.

Přečkejte zimu v Řecku, u nás nezmrznete, vyzývají Němce řečtí politici

Evropa

Na pomoc Andrulakisovi přispěchal i šéf levicové strany SYRIZA a bývalý premiér Alexis Tsipras. „Mitsotakis nevysvětlil, proč se tajná služba rozhodla pro takovou bezprecedentní akci,“ prohlásil Tsipras.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám