Hlavní obsah

Rakušané ukázali fotku Čechů, které zasypala lavina. Riskovali, řekl expert

Tyrolské lavinové službě se podařilo vyfotografovat dvě skupiny českých turistů, které v sobotu v oblasti Wattentaler Lizum zasypala lavina. Podle ředitele služby Rudiho Maira Češi velmi riskovali. Pod lavinou jich pět zahynulo.

Foto: http://lawinenwarndienst.blogspot.co.at

Fotografie dvou skupin českých turistů před výstupem na horu Geier

Článek

Češi si k túře zvolili trasu z chaty Lizumer Hütte na horu Geier, podle Maira to ale v daných lavinových podmínkách nebyla správná volba. "Výběr nebyl nejvhodnější," řekl tento expert.

Riziko túry především s ohledem na letošní zimu bylo známé. Podle Maira proto není náhoda, že stejnou trasu kromě dvaceti Čechů nikdo jiný nepodnikl, ačkoli ten den bylo v oblasti Wattentaler Lizum, kde se neštěstí událo, několik jiných výprav včetně týmu lavinové služby. Ten dokonce Čechy náhodně vyfotografoval.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na blogu lavinové služby byl zveřejněn detailní rozbor tragédie. V něm odborníci došli k závěru, že zóna odtržení sněhové desky byla v nadmořské výšce 2600 až 2700 metrů a že toto místo bylo velmi strmé až extrémně strmé. Laviny, které podle Maira byly celkem čtyři, se zastavily ve výšce 2300 metrů nad mořem. Nános sněhové masy v některých místech činil až pět metrů.

Mairův výčet lavin se shoduje se zjištěním horského vůdce Davida Knilla, kterého k nedělnímu průzkumu laviniště vyslal známý český freerider a organizátor části výpravy Robin Kaleta. Knill v rozhovoru s Českým rozhlasem uvedl, že po primární lavině následovaly ještě tři sekundární závaly. O víkendu rakouská média s odvoláním na vyšetřovatele informovala o jedné hlavní a dvou následných lavinách.

Foto: ZOOM.TIROL, ČTK/AP

Záchranné práce po pádu laviny v Tyrolsku

Mairův názor se shoduje také se závěry policie, podle které lavinu Češi pravděpodobně nezavinili, neboť se utrhla sama. [celá zpráva]

"V normální zimě by se utrhla jedna lavina," řekl lavinový expert. Aktuální složení sněhové vrstvy s výjimečně špatným a slabým základem vedlo k tomu, že se utrhlo hned několik sněhových desek.

Při jedné lavině by přitom šance na přežití výrazně vzrostly, a to z velké části i díky tomu, že Češi byli vybaveni lavinovými batohy. Jejich součástí je vzduchový vak, který po nafouknutí pomáhá obětem udržet se v lavinovém proudu nad sněhovou masou. Kvůli následným lavinám se ale někteří sportovci ocitli i pod více než třímetrovou vrstvou sněhu.

Přejmenovat lavinové stupně

K uklidnění nynější komplikované lavinové situace by podle Maira přispělo husté a vytrvalé sněžení. Vznikla by tak souvislá ochranná vrstva, která se v letošní zimní sezóně kvůli nedostatečným sněhovým srážkám nevytvořila. Dostatečný by prý byl metr nového sněhu.

Mair v rozhovoru s APA připomněl svůj dřívější návrh na přejmenování stupňů lavinového nebezpečí, které se označují číslicemi od jedné do pěti, kdy jednička je nejmírnější riziko. Doprovodné označení "značné" u stupně číslo tři, je prý nemastné neslané, proto loni doporučil nahradit doplňující popisek slovem velké.

Právě stupeň tři v Tyrolsku v sobotu platil pro oblasti nad 2300 metrů nad mořem. Kaleta, který odmítl nařčení z riskování svého týmu, řekl, že jeho lidé se pohybovali do zmíněné hranice. Také uvedl, že skupina provedla několik kompresních testů, aby zjistila stabilitu sněhu. Tyto zkoušky, které však zkoumají jen dané místo, žádné riziko neodhalily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám