Hlavní obsah

Rakousko hlásí 59 záchytů omikronu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakousko dosud potvrdilo 59 případů výskytu koronavirové varianty omikron. Ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein v úterý vyzval obyvatele, aby si do Vánoc nechali aplikovat třetí dávku vakcíny proti covidu-19. Ta by podle něj brzy měla být přístupná nejen dospělým, ale i dětem starším 12 let.

Foto: Reuters

Nová mutace covidu omikron

Článek

Z 59 potvrzených případů nové a nakažlivější varianty omikron jich 49 odhalily PCR testy, dalších deset sekvenování. Jenom ve Vídni bylo potvrzeno šest případů.

Varianta omikron, která byla v listopadu odhalena na jihu Afriky, vyvolává znepokojení po celém světě, neboť je podle všeho ještě nakažlivější než dosud převládající varianta delta.

„Data dokládají, že omikron je skutečně nakažlivější než delta,” konstatoval v úterý rakouský ministr zdravotnictví. Podle něj však dosud není jasné, zda nová varianta vyvolává těžší, nebo lehčí průběh nemoci.

V Británii stojí hodinové fronty na očkování, omikron se šíří bleskovou rychlostí

Koronavirus

Příznivou zprávu v úterý s odkazem na údaje z Británie přinesl molekulární biolog Andreas Bergthaler.

Poukázal na to, že trojnásobně očkovaní nebo uzdravení po dvou dávkách vakcíny jsou poměrně dobře chráněni proti infekci omikronem. Samotné dvě dávky však před infekčnější variantou téměř nechrání.

Očkujte se do Vánoc

„Zajistěte si prosím před vánočními svátky svou posilující dávku,” vyzval Rakušany Mückstein s tím, že to chrání i zdravotnický personál. Kromě toho jsou podle ministra nadále účinná dosavadní pravidla mytí rukou, udržování vzdáleností a nošení roušky.

Jak smrtící je omikron? Data z JAR zatím hovoří jasně

Zahraniční

Mückstein rovněž oznámil, že národní očkovací grémium by mělo ve středu doporučit posilující dávku i pro děti od 12 let. Dosud byla posilující dávka určena lidem starším 18 let a ve Vídni od 16 let.

V devítimilionovém Rakousku testy koronavirovou nákazu za poslední den odhalily u 2859 lidí. Úmrtí nakažených přibylo 64.

Dohromady tak dosud testy v alpské republice ukázaly pozitivní výsledek ve 1 235 063 případech. V souvislosti s infekcí zemřelo celkem 13 282 obyvatel Rakouska a 1 160 198 se jich uzdravilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám