Hlavní obsah

Putinova strana navrhuje znárodnit majetek západních firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Odchod západních firem z Ruské federace je politický krok. Generální tajemník největší vládnoucí strany Jednotné Rusko Andrej Turčak proto v pondělí navrhl znárodnit jejich majetek, oznámila ruská agentura TASS.

Foto: Profimedia.cz

Generální tajemník Jednotného Ruska Andrej Turčak

Článek

„Západ rozpoutal proti Rusku sankční válku, do které se zapojily nejen vlády, ale i soukromé společnosti. Některé z nich oznamují, že přestávají s podnikáním v Rusku a zavírají své pobočky. Naposled to udělali finské společnosti Valio a Paulig a o den dříve Fazer,“ citoval v pondělí Turčakova slova tiskový odbor Jednotného Ruska, které je spojené s Putinem.

Podle Turčaka je rozhodnutí firem o odchodu z Ruska čistě politické. „Takové kroky západních společností nejsou nic jiného než úmyslný bankrot. Jednotné Rusko navrhuje znárodnit závody těch společností, které oznamují svoje stažení a uzavření provozů v Rusku v čase speciální operaci na Ukrajině,“ řekl Turčak. Pro válku použil oficiální ruské označení invaze na Ukrajině.

Škoda Auto i celý koncern Volkswagen zastaví veškeré aktivity v Rusku

Válka na Ukrajině

Pokud by byl v Rusku přijat takový zákon, mohl by postihnout několik českých firem, především automobilku Škoda. Ta zastavila provoz ve svých ruských závodech v Kaluze a Nižním Novgorodu. Obchodní aktivity v Rusku přerušil celý koncern Volkswagen.

V Rusku podniká i Home Credit, patřící společnosti PPF.

Rusko opouští elektronický gigant Samsung, který je v zemi jedničkou na trhu s mobilními telefony. Své výrobky tam přestala prodávat i firma Apple.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám