Hlavní obsah

Putin ztrácí moc, tvrdí bývalý špion MI6

– Londýn

Ruský prezident Vladimir Putin ztrácí svou moc. Kvůli horšímu zdravotnímu stavu navíc způsobil v Kremlu rostoucí nepořádek a chaos. Pro britskou rozhlasovou stanici LBC to uvedl bývalý špion MI6 v Moskvě Christopher Steele.

Foto: Sputnik, Reuters

Vladimir Putin na jednání s generálním sekretářem NATO Antóniem Guterresem

Článek

Putin podle něj musí pravidelně podstupovat lékařskou péči, a v Moskvě tak fakticky neexistuje žádné jasné politické vedení.

Sám Steele situaci v Moskvě pozoroval detailně tři roky, kdy vedl oddělení MI6 v Rusku. Poukazuje také na to, že prezidenta neustále doprovází tým lékařů.

Putin se vysmál sankcím a kyberútokům: Rusko bylo připraveno

Evropa

„V Kremlu narůstá nepořádek a chaos. Od Putina nepřichází žádné jasné politické vedení. Ani z vojenského hlediska nefungují struktury velení tak, jak by měly,“ řekl Steele pro rozhlasovou stanici LBC.

Steele není první, kdo poukazuje na nesystematické vojenské velení během invaze na Ukrajinu. Západní vojenské zdroje v týdnu uvedly, že Putin osobně činí operační a taktická rozhodnutí, které by měli dělat plukovníci či brigádní generálové.

Pokus o svržení

Bývalý špion MI6 hovořil také o zhoršujícím se zdravotním stavu Putina, které je tématem dlouhodobě. Rusko popírá, že by s prezidentem bylo cokoli v nepořádku. Steele s odkazem na své zdroje, které nemohl jmenovat, uvedl, že jednání v Kremlu musí být pravidelně přerušována, aby mohl Putin podstoupit lékařskou péči.

Zničení Ruska? O tom přemýšlí jen sám Putin, řekl Novinkám litevský diplomat

Válka na Ukrajině

„Určitě to má velmi vážný dopad na vládu v Rusku. Ačkoli se Putin zahnal do politického koutu, neexistuje v podstatě žádná šance, že by se Rusko z Ukrajiny stáhlo,“ pokračoval Steele, který pracoval pro MI6 22 let.

Šéf investigativního serveru Bellingcat Christo Grozev, který se dlouhodobě věnuje situaci v Rusku, tento týden v rozhovoru pro rádio Svobodná Evropa uvedl, že se ruské zpravodajské služby GRU a FSB pokusí Putina svrhnout, protože znají pravdu o tom, co se skutečně děje.

Reklama

Výběr článků

Načítám