Hlavní obsah

Putin se v Soči setkal se syrským prezidentem Asadem

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin se v pondělí v černomořském letovisku Soči setkal s prezidentem Sýrie Bašárem Asadem. Oznámil to Kreml. Shodli se na tom, že v Sýrii dosahují úspěchu a podpořili zahájení politického dialogu vedoucí k vyřešení krize.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Putin se sešel s AsademVideo: Reuters

 
Článek

„Vítám vás srdečně v Soči. Nejprve bych vám chtěl poblahopřát k výsledkům, kterých Sýrie dosahuje v boji proti teroristickým skupinám,“ uvedl na úvod Putin a dodal, že se s Asadem schází dva dny před plánovanou schůzkou s prezidenty Turecka a Íránu, jejichž země sehrály v syrské válce rovněž významnou roli.

Putin také připomněl, že Moskva při řešení syrské krize také aktivně spolupracuje s USA, Egyptem, Saúdskou Arábií i Jordánskem.

Foto: Sputnik, Reuters

Prezidenti Ruska a Sýrie Vladimir Putin a Bašár Asad

Asad Putinovi a Rusku poděkoval za pomoc. Připomněl, že do Soči dorazil něco přes dva roky poté, co Rusko zahájilo v Sýrii intervenci, a podotkl, že jeho vláda zaznamenala úspěchy nejen vojenské, ale i politické.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) se objímá se syrským prezidentem Bašárem Asadem v Soči.

Asad požádal, aby Rusko pomohlo jeho režimu zamezit cizím mocnostem zasahovat do vnitřních záležitostí Sýrie. Dodal ještě, že má zájem vést politický dialog.

Foto: Sputnik, Reuters

Setkání Vladimira Putina s Bašárem Asadem

Jednání se účastnil také ruský ministr obrany Sergej Šojgu a další vysoce postavení zástupci vlády.

S ruským prezidentem Putinem se v úterý v Soči setká i český prezident Miloš Zeman. Putin bude během dne také telefonicky hovořit s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Reklama

Související témata:

Související články

Asad jednal v Moskvě s Putinem

Prezident Sýrie Bašár Asad jednal v úterý večer v Moskvě se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Uvedla to ve středu agentura TASS s odvoláním na...

Výběr článků

Načítám