Hlavní obsah

Putin může mít přístup k penězům firmy sankciovaného oligarchy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ruský prezident Vladimir Putin možná má přístup k finančním zdrojům ropné společnosti Gunvor, v níž měl do tohoto týdne výrazný podíl oligarcha Gennadij Timčenko. Tvrdí to americké ministerstvo financí.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Timčenko je jedním z mužů, vůči nimž USA zavedly sankce kvůli ruské anexi Krymu. Oligarcha však podle firmy se sídlem v Ženevě svůj 45procentní podíl ve středu, den před rozšířením seznamu sankciovaných osob, přenechal svému společníkovi Torbjornu Törnqvistovi.

Agentura Reuters naznačila, že právě Timčenkovo jméno je možná nejzajímavější součástí seznamu osob, na něž se vztahují americké sankce, které znamenají mimo jiné zmrazení majetku. Může za to jediná věta ve zdůvodnění opatření: "Timčenkovy aktivity v energetickém sektoru mají přímé napojení na Putina. Putin má v Gunvoru investice a možná má přístup k peněžním zdrojům Gunvoru," uvedlo americké ministerstvo financí.

Foto: ČTK/AP

Gennadij Timčenko

Ministerstvo však odmítlo upřesnit, jaké konkrétní informace má o Putinových investicích ve firmě a jaký druh přístupu by šéf Kremlu mohl k penězům Gunvoru mít.

Přátelství nepopírá

Firma, která kontroluje zhruba tři procenta světového obchodu s ropou a je čtvrtou největší firmou obchodující s touto surovinou, kategoricky odmítla, že by ruský prezident byl přímo nebo nepřímo zapojen do jejího byznysu.

Timčenko několikrát popřel, že by mu Putin pomáhal s vybudováním ropného impéria, byť nepopírá dlouholeté přátelství s prezidentem.

Související témata

Foto: Michael Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Po prodeji Timčenkova podílu je nyní většinovým akcionářem ve společnosti Törnqvist. Údajně nyní drží 87 procent akcií.

Reklama

Související témata:

Související články

Nekupujte ruské akcie, přitvrzuje Bílý dům

Bílý dům doporučil investorům, aby se vyhnuli nákupům ruských akcií. Jde o stupňující se politickou rétoriku v souvislosti s rozhodnutím Moskvy včlenit...

Výběr článků

Načítám