Hlavní obsah

Putin je jako Hitler, zastavte ho, než bude pozdě, vyzval Západ Kasparov

Ruský šachový velmistr a opoziční aktivista Garri Kasparov přirovnal „diktaturu jednoho muže“ ruského prezidenta Vladimira Putina k vládě Adolfa Hitlera. Západ podle agentury AP varoval, že pokud se mu ho nepodaří zastavit zavčas, cena za to později může být vyšší.

Foto: Profimedia.cz

Garri Kasparov

Článek

Podle Kasparova by se západní společenství nemělo pokoušet naklonit si Putina vstřícností například ohledně íránského jaderného programu či bojů v Sýrii a Iráku, protože ruský prezident ve skutečnosti žádný zájem na kompromisu nemá. Podle něj nestabilita Putinovi vlastně vyhovuje, může tak ospravedlnit vlastní moc.

„Představa, že Putin má jisté strategické zájmy, které mohou být společné, je mylná. Žádný takový zájem, který by byl společný tomu evropskému, nevidím,“ řekl Kasparov na bezpečnostním fóru ve Varšavě a vyzval západní představitele k tomu, aby pochopili, že Putin je hrozbou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Cena za konfrontaci

„Neznám cenu, jakou by dnes měla konfrontace Putina. Asi bude vysoká. Ale z historie vím, že zítra bude ta cena vyšší. V roce 1936 by zastavit Hitlera stálo určitou cenu. V roce 1937 by byla jiná, v roce 1938 vyšší a v roce 1939 bylo pozdě," řekl.

Ruský prezident podle něj považuje za projev slabosti, když Západ nebude uvažovat o vojenském řešení.

Garri Kasparov dnes žije v New Yorku a je předsedou Nadace pro lidská práva. Patřil k vedoucím představitelům ruské opozice a podílel se na organizaci protestů proti Putinovi. Později z Ruska odešel a prohlásil, že se na boji proti Putinovi bude podílet ze zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám