Hlavní obsah

Putin: Dvacet let přítomnosti USA v Afghánistánu způsobilo jen tragédie oběma stranám

Americká vojenská intervence v Afghánistánu nemá žádný výsledek kromě tragédie a ztráty životů na obou stranách. Snaha Spojených států prosazovat své hodnoty se tak minula účinkem. Ve středu to podle agentury TASS prohlásil ruský prezident Vladimir Putin.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Dvacet let americká vojska působila na tomto území a dvacet let se snažila (...) civilizovat lidi, kteří tam žijí. A v podstatě tam zavádět své normy a standardy života včetně politické organizace společnosti,” řekl Putin při setkání se školáky během své cesty na ruský Dálný východ.

„Výsledkem jsou samé tragédie. Samé ztráty. I pro ty, kdo to udělali, pro Spojené státy, a tím spíše pro lidi, kteří žijí na afghánském území,” zdůraznil šéf Kremlu.

Biden naléhal na Gháního, aby vylepšil dojem z boje proti Tálibánu

Amerika

V srpnu během několika dní ovládlo prakticky bez boje téměř celý Afghánistán radikální islamistické hnutí Tálibán, které obsadilo i Kábul. V pondělí z Afghánistánu po téměř dvacetiletém působení USA v zemi odletěli poslední američtí vojáci. Poslední týdny americké mise provázely chaotické evakuace amerických občanů i dalších cizinců a také jejich afghánských spolupracovníků. Minulý týden si sebevražedný útok na kábulském letišti vyžádal životy nejméně 182 lidí včetně civilistů a 13 amerických vojáků.

Rodina evakuovaná z Afghánistánu se v Polsku otrávila nasbíranými houbami. Děti jsou v kritickém stavu

Evropa

Pro Moskvu, která se obává rozšíření radikálního islamismu do sousedních zemí a považuje postsovětské státy ve Střední Asii za součást svého obranného valu, představuje americký odchod ze země bezpečnostní riziko, podotkla agentura Reuters. Na pozadí situace v Afghánistánu posílilo Rusko svoji vojenskou základnu v sousedním Tádžikistánu a pořádá také od půlky srpna blízko hranic měsíc dlouhé vojenské cvičení.

V Afghánistánu si vylámali zuby i Sověti

Ačkoli ruská státní média mluví o katastrofickém selhání USA, na jejich kritiku vrhá stín skutečnost, že i Sovětský svaz byl v roce 1989 po zhruba devíti letech bojů nucen stáhnout své jednotky z Afghánistánu, napsal Reuters.

SSSR v zemi nasadilo celkem 545 tisíc vojáků, proti nimž bojovalo na 250 000 mudžáhidů ze všech etnických skupin Afghánistánu. Konflikt si vyžádal kolem milionu civilních obětí, životy 14 454 sovětských vojáků a asi 90 tisíc muslimských mudžáhidů a přes pět milionů lidí vyhnal ze země.

Reklama

Výběr článků

Načítám