Hlavní obsah

Putin a Hollande domlouvali velkou koalici proti Islámskému státu

Moskva
Aktualizováno

Ruský a francouzský prezident Vladimir Putin a Francois Hollande jednali v Moskvě o společném postupu proti Islámskému státu (IS). Hollande apeloval na nutnost vytvořit společnou koalici, která bude v Sýrii a Iráku bojovat.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem

Článek

„Naším nepřítelem je Daíš (arabská zkratka pro IS), Islámský stát, který má své území, armádu a zdroje, takže musíme vytvořit tuto velkou koalici, abychom zasáhli tyto teroristy,“ řekl v televizi francouzský prezident Francois Hollande na úvod bilaterálních rozhovorů.

„Jsem v Moskvě s vámi, abych viděl, jak můžeme působit společně a koordinovaně, abychom mohli zasáhnout tuto teroristickou skupinu, ale také abychom dosáhli řešení pro mír,“ dodal Hollande podle agentury Reuters.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Francouzský prezident Francois Hollande (vlevo) jedná s ruským prezidentem Vladimir Putin.

Ruský prezident Vladimir Putin podle TASSu zdůraznil, že nutnost vytvořit společnou velkou koalici je dána teroristickými útoky v Paříži a atentátem na ruský Airbus A321 nad Sinají.

„Tohle všechno nás vede ke spojení sil v boji se společným zlem. Jsme připraveni k této spolupráci, pane prezidente,“ obrátil se Putin na Hollanda.

„Věnujete velkou pozornost a vynakládáte značné úsilí k vytvoření široké protiteroristické koalice. Jsme přesvědčeni, že tato koalice je naprosto nezbytná, v tom se naše pozice shoduje,“ dodal ruský prezident, který také vyjádřil lítost nad oběťmi atentátů v Paříži a upozornil, že i Rusko truchlilo po útoku na airbus nad Sinají.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský prezident President Vladimir Putin (vpravo) zdraví francouzskou hlavu státu Francoise Hollanda.

„Víme, že terorismus přestavuje našeho společného nepřítele. Proto jsme zde dnes s vámi,“ řekl Hollande.

Jednotné cíle

Po jednání řekl podle Interfaxu Putin k záměru dopadnout teroristy, kteří připravili o život stovky ruských a  francouzských občanů: „Jsme jednotní v záměru najít a potrestat zločince.“

Putin současně varoval před zaplétáním se s teroristy a kšefty s nimi, zejména před nakupováním jejich ropy: „Ti, kteří uplatňují v přístupu k teroristům dvojí standardy, využívají je ke svým politickým cílům, dělají s nimi nelegální obchody, tak to si hrají s ohněm. Historie ukazuje, že takovéto činy dříve či později vyjdou najevo,“ řekl ruský prezident, aniž by ale upřesnil, koho má na mysli.

Putin také pochválil ruské vojáky v Sýrii: „Naše vojenské akce jsou efektivní, radikálové z takzvaného Islámského státu a dalších radikálních skupin utrpěli vážné ztráty.“

Hollande jednal i s Obamou

O společné koordinaci útoků mluvil ve středu i ruský velvyslanec ve Francii Alexandr Orlov: „Jsme připraveni společně plánovat útoky na pozice Daíš a vytvořit společný generální štáb s Francií, Amerikou, se všemi zeměmi, které se chtějí účastnit této koalice," uvedl Orlov.

Účast v široké koalici nabídl Orlov i Turecku.

Hollande už na začátku týdne jednal s americkým prezidentem Barackem Obamou, informace o společném postupu s Ruskem ale z tohoto jednání nevzešla, i když i tam se hovořilo o nutnosti široké koalice proti IS. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám