Hlavní obsah

Hollande volá po zavření turecko-syrské hranice

– Washington • Aktualizováno

Radikální hnutí Islámský stát (IS) je hrozbou pro všechny, nemůže být tolerováno a musí být zničeno, prohlásil v úterý americký prezident Barack Obama po setkání se svým francouzským protějškem Françoisem Hollandem v Bílém domě. Ten řekl, že je potřeba uzavřít hranici mezi Sýrií a Tureckem, aby do Evropy nepronikali islamisté.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande a americký prezident Barack Obama

Článek

Obama vyzval Evropskou unii, aby do svého právního systému zavedla dohodu, jež by umožnila dopravním společnostem sdílet informace o pasažérech.

S Hollandem se prý shodl na tom, že v boji proti Islámskému státu, který se přihlásil k nedávným teroristickým útokům v Paříži, je třeba dělat víc. Nic konkrétního ale neuvedl. Hollande řekl, že země musí zesílit nálety na pozice IS v Sýrii a Iráku. Řekl také, že Francie nemá v úmyslu poslat do Sýrie pozemní jednotky.

Washington je podle Obamy rovněž připraven spolupracovat s Paříží při prověřování uprchlíků, kteří do Francie dorazí.

I Obama dal opakovaně najevo, že vstoupit do války po teroristickém útoku by byla chyba a kloní se spíš k zintenzivnění koaličních leteckých úderů na pozice Islámského státu a užší spolupráci s Ruskem, které se do náletů zapojilo na konci září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám