Hlavní obsah

Evropský parlament vyzval ke zmrazení přístupových rozhovorů s Tureckem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk/Ankara
Aktualizováno

Evropský parlament (EP) ve čtvrtek ve Štrasburku vyzval ke zmrazení přístupových jednání s Tureckem kvůli postupu vlády v Ankaře po potlačeném červencovém pokusu o státní převrat. V právně nezávazném usnesení ale EP zároveň vyzval, aby byla ponechána možnost obnovení vstupních rozhovorů po ukončení výjimečného stavu v zemi.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Evropský parlament

Článek

Pro nezávaznou rezoluci hlasovalo 497 poslanců, 37 bylo proti a 107 poslanců se zdrželo. Rozhodnutí popudilo Ankaru, uvedl turecký list Hürriyet. Podle ní je Evropa nesolidární s Tureckem, které bojuje s terorismem.

„Je snadné mluvit takto v místech, kam terorismus nedosáhl. Ve stejné chvíli, kdy je Turecko, které má 1295 kilometrů dlouhé hranice se Sýrií a Irákem, zavlečeno do zesilujících bojů s terorismem, probíhají v Evropě nerozumné debaty bez vize místo toho, aby se ukázala solidarita,“ řekl hlavní turecký vyjednavač v EU Ömer Çelik.

Čtvrteční rezoluci ve středu předcházela bouřlivá debata. Evropští poslanci v ní kritizovali neadekvátní postup Turecka po neúspěšném červencovém puči, který je připisován příznivcům duchovního Fetullaha Gülena žijícího v USA.

Podle časopisu Time bylo od puče propuštěno nebo postaveno mimo službu či přeřazeno na nižší pozici 125 000 lidí z 375 organizací a firem. Je mezi nimi 15 000 státních zaměstnanců včetně vojáků, policistů, daňových úředníků, učitelů, soudců nebo prokurátorů. Zadrženo bylo přes 36 000 lidí. Ukončit svou vydavatelskou a publikační činnost muselo 131 médií.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Vztahy mezi Evropskou unií a Tureckem jsou napjaté právě od nezdařeného červencového pokusu o převrat proti Erdoganovi. Někteří představitelé členských států EU, hlavně z Rakouska a Dánska, vyzvali k ukončení přístupových rozhovorů s Ankarou, které oficiálně začaly v roce 2005.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám