Hlavní obsah

Francouzi opět zvolili Macrona prezidentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Emmanuel Macron obhájil v druhém kole prezidentských voleb svůj mandát a stal se tak po 20 letech prvním znovuzvoleným prezidentem Francie. Získal 58,55 procenta hlasů, zatímco jeho ultrapravicová vyzývatelka Marine Le Penová 41,45 procenta. Účast dosáhla necelých 72 procent.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Ve 20:00 se ve Francii zavřely volební místnosti. Účast byla nejnižší od roku 1969.

Evropští politici gratulovali Macronovi ke znovuzvolení

Evropa

Před půlnoci v neděli bylo sečteno téměř 95 procent hlasů. Macron si s 57 procenty udržel výrazný náskok nad Marine Le Penovou, která obdržela 43 procent hlasů.

Krátce po uzavření volebních místnosti odhadovali společností Ifop, Elabe, OpinionWay a Ipsos, že dostane Macron asi 57,6 až 58,2 procenta hlasů, Le Penová pak 41,8 až 42,4 procenta. Potvrdilo se tak, že volební předpovědi ve Francii jsou většinou poměrně přesné.

K urnám podle odhadů nepřišlo mezi 27,8 a 28,8 procenta voličů, a zřejmě se tak potvrdily předpovědi, že se letošního druhého kola voleb zúčastní nejmenší část voličstva za posledních více než 50 let.

Macron se stane prvním francouzským prezidentem, který dokázal obhájit svůj mandát za posledních 20 let. Naposledy se to podařilo Jaquesu Chirakovi v roce 2002. Le Penovou nicméně zjevně porazí s výrazně menším náskokem než v roce 2017, což podle pozorovatelů odráží nespokojenost mnohých Francouzů s dosavadním vedením země.

Bývalý investiční bankéř Macron, který získal první prezidentský mandát v roce 2017, představuje progresivního lídra, jenž dokáže ve společenských i ekologických otázkách najít kompromis. S image pokrokového a liberálního prezidenta zastává středovou a pragmatickou politiku. Jeho pozici před nynějšími prezidentskými volbami posílila ruská invaze na Ukrajinu - díky jeho diplomatickému úsilí v této věci a také proto, že někteří jeho protikandidáti dříve stranili ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Le Penová porážku uznala, zisk zhruba 43 procent hlasů však považuje za zářné vítězství. „Budu dál bojovat za Francii a Francouze,“ řekla Le Penová. „Právě začala velká legislativní volební bitva,“ dodala v souvislosti s nadcházejícími parlamentními volbami, které budou v červnu.

Le Penová sahá po klice od Elysejského paláce už potřetí

Zahraniční

Macronovi jako jeden z prvních pogratuloval šéf Evropské rady Charles Michel. EU může podle něj dalších pět let s Francií počítat. Gratulace zaslali také český premiér Petr Fiala (ODS) či šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Německý kancléř Olaf Scholz, který francouzské hlavě státu na Twitteru gratuloval ke znovuzvolení, uvedl, že voliči Emmanuela Macrona vyslali jasný proevropský signál.

Elysejský palác následně uvedl, že Scholz byl první zahraniční lídr, s nímž Macron mluvil po oznámení předpokládaných výsledků voleb.

Podobně jako kancléř se vyjádřil také německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Sjednocená Evropa je největším vítězem francouzských prezidentských voleb, míní i německý ministr financí Christian Lindner.

K vítězství Macronovi krátce před půlnocí pogratuloval i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Svého francouzského protějška označil za „skutečného přítele Ukrajiny“.

„Přeji mu další úspěchy pro dobro lidu Francie. Vážím si jeho podpory a jsem přesvědčen, že se společně posouváme kupředu novým společným vítězstvím. Kupředu silné a sjednocené Evropy,“ uvedl Zelenskyj na Twitteru ve francouzštině.

Macron využívá výhody obhajujícího prezidenta a rozhodující hodiny tráví v prezidentském paláci v centru města. O pár stovek metrů dál na Martových polích vyrostlo obrovské pódium vyzdobené v barvách francouzské trikolory. Macron by zde měl vystoupit ve 21:30, s Eiffelovou věží v pozadí.

Podle Reuters po vyhlášení prvních odhadů ve štábu vypukly hlasité oslavy.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Macron po druhém kole prezidentských voleb

Výběr místa není náhodný, věž je symbolem Francie po celém světě a objeví se na záběrech všech přítomných novinářů. Těch se do Macronova tábora akreditovalo 1200 a v tuto chvíli se tísní pod pódiem.

Jelikož Macron ve své funkci pokračuje, nemůže podle agentury Reuters očekávat poklidný nástup druhého volebního období. Mnozí příznivci levice pro něj totiž například hlasovali jen kvůli tomu, že chtěli zabránit vítězství Le Penové. Ve Francii by proto brzy mohly znovu vypuknout protesty, které provázely velkou část Macronova prvního funkčního období kvůli návrhům některých jeho reforem.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Marine Le Penová v druhém kole voleb

Le Penová, která se během kampaně prezentovala jako kandidátka obyčejných Francouzů, si pro svůj štáb zvolila rozlehlou budovu, která svým vzhledem připomíná stavby na lázeňské kolonádě. Modré hrázděné průčelí, vyřezávané okraje střechy a uvnitř mramorové podlahy a bohatě zdobené skleněné lustry. Akreditaci získalo 500 novinářů, kteří už odpoledne bojovali o místa na stupíncích, aby jejich kamera měla LePenovou při projevu v záběru.

Nacionalistka je ve štábu spolu s volebním týmem. Zatímco Macronovým štábem podle Reuters zaznívá bujaré veselí, ve štábu Le Penové se ozývá bučení a pískání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám