Hlavní obsah

Evropští politici gratulovali Macronovi ke znovuzvolení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Emmanuelu Macronovi v neděli poblahopřála řada evropských lídrů k obhájení francouzského prezidentského mandátu. Britský premiér Boris Johnson napsal, že se těší na další spolupráci, podle premiéra Itálie Maria Draghiho je výsledek úžasnou zprávou pro celou Evropu. Ke gratulacím se velmi rychle připojili rovněž ministerští předsedové Belgie, Nizozemska, Lucemburska, Česka či Slovenska.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Prezidentské volby ve Francii

Článek

„Gratuluji Emmanuelu Macronovi k jeho znovuzvolení prezidentem Francie. Francie je jedním z našich nejbližších a nejdůležitějších spojenců. Těším se na pokračující spolupráci při řešení nejdůležitějších problémů pro naše dvě země i celý svět,“ napsal Johnson na Twitteru.

„Vítězství Emmanuela Macrona ve francouzských prezidentských volbách je úžasnou zprávou pro celou Evropu,“ uvedl v oficiálním prohlášení Draghi. Macron ve volbách porazil krajně pravicovou političku Marine Le Penovou, která zastává výrazně euroskeptické názory.

Francouzi opět zvolili Macrona prezidentem

Evropa

Nizozemský premiér Mark Rutte zaslal prostřednictvím Twitteru Macronovi „vřelé gratulace“ ve francouzštině. „Mám radost, že budeme pokračovat v naší rozsáhlé a konstruktivní spolupráci v EU a NATO a že ještě posílíme již tak skvělé vztahy mezi našimi zeměmi,“ napsal.

Ke gratulacím se připojili i belgický premiér Alexander De Croo a jeho lucemburský protějšek Xavier Bettel, kteří jsou stejně jako Macron centrističtí politici.

K obhájení funkce gratuloval také český premiér Petr Fiala (ODS). Francie je důležitý partner České republiky, máme zájem rozvíjet intenzivně naše vztahy a naše předsednictví Evropské unii přímo navazuje na francouzské, uvedl na Twitteru.

„Těším se na pokračování naší práce společně s Francií pro silnou a jednotnou EU,“ napsala na Twitteru slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

„Populismus a destrukce byly poraženy. Je to skvělá zpráva pro Evropu a zodpovědná volba,“ uvedl předseda slovenské vlády Eduard Heger.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám