Hlavní obsah

Prudké ochlazení ve Středomoří, Split hlásí 11 stupňů

Novinky, fia

Lidé, kteří s letní dovolenou u Středozemního moře čekali na levnější zářijové termíny, možná začnou litovat, že si nepřiplatili za zájezd v některém z prázdninových měsíců. Předpověď počasí totiž hlásí, že sezóna letos už zřejmě skončila. Například v chorvatské Dalmácii má celý víkend pršet a teploty u Jadranu v neděli vystoupí jen na 11 stupňů.

Foto: Profimedia.cz

Chorvatský přístav Split čekají kromě dramatického poklesu teplot také četné srážky.

Článek

Ochlazení souvisí s přílivem velmi studeného vzduchu od severovýchodu, který v příštích dnech zasáhne i Česko.

Největší teplotní šok způsobí v letoviscích v Chorvatsku a v Itálii, nižší odpolední maxima zaznamenají také na středomořském pobřeží Francie a Španělska. Země na východě a na jihu Středomoří zůstanou naopak této radikální změny rázu počasí ušetřeny.

Chorvatsko: z 35 stupňů na 11

"Velmi chladné severovýchodní proudění pronikne nejen do střední Evropy, ale zasáhne i nad Alpy,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

"Nad Alpami by se měla počátkem příštího týdne vytvořit oblast nízkého tlaku vzduchu. Ta bude přinášet dál na jih hodně oblačnosti a srážky. Nejrapidnější ochlazení nastane právě v Chorvatsku a v Itálii,“ pokračovala Honsová.

Pro ilustraci uvedla teplotní model pro chorvatský Split, kde ještě ve čtvrtek panovala pětatřicetistupňová vedra. Na pátek předpověď hlásí už jen 28 stupňů, ovšem v sobotu se prudce ochladí na 15 a v neděli pak dokonce na 11 stupňů.

"Numerické modely ukazují, že do 15. září budou teploty do 15 stupňů. Poté se mírně oteplí, teploty se ale budou pohybovat jen do 20 stupňů,“ dodala Honsová.

Letní turistická sezóna v Chorvatsku tak podle Honsové s největší pravděpodobností definitivně skončila. Ve srovnání s podzimní sezónou v roce 2006, kdy vysoké teploty vybízející ke koupání v Jadranu trvaly až do listopadu, je to brzy. S dlouhodobějšího hlediska se ale o žádný velký extrém nejedná.

Itálie: bouřky déšť a teploty do 23 stupňů

Příliv studeného vzduchu ovlivní také počasí v Itálii. V Alpách by mělo začít mrznout, po celém Apeninském poloostrově se pak očekává zvýšené množství srážek a četné bouřky. Teploty po celý příští týden nepřesáhnou 23 stupňů.

Například oblíbená turistická oblast kolem Palmové riviéry s letoviskem San Benedetto del Tronto bude mít příští týden teploty jen kolem 16 stupňů, což je ve srovnání dvaatřicetistupňovými vedry z tohoto týdne výrazný pokles.

Bouřky se nevyhnou ani Sicílii a Sardinii, kde však teplotní maxima zůstanou na 25 stupních.

Na západě se ochladí mírně, na východě vůbec ne

Dozvuky bude mít ochlazení i ve Francii a ve Španělsku. Francouzská Azurová riviéra se bude muset smířit s teplotami pouze kolem 22 stupňů. Pobřeží Španělska pak po víkendu čeká pokles teplot na hodnoty kolem 25 stupňů.

Krátkodobé ochlazení dorazí i do další oblíbené destinace, a to do Tuniska. V severní části země kolem hlavního města Tunisu se o víkendu ochladí až na 21 stupňů a očekává se déšť. Na začátku příštího týdne se však teploty vyhoupnou zpět k třicítce. Na Džerbě bude krátkodobé ochlazení na 26 stupňů pociťováno spíše příjemně.

Východní Středomoří zůstane teplotního šoku ušetřeno, řecké ostrovy v Egejském moři hlásí stále teploty kolem třiceti stupňů, v polovině týdne by se tam mohly objevit slabé přeháňky. Teploty na Kypru budou stále dosahovat 35 stupňů a podobně je na tom jižní pobřeží Turecka.

Reklama

Výběr článků

Načítám