Hlavní obsah

Prototyp létajícího automobilu přistál v Bratislavě

– Bratislava

Zatím nejdelší sedmdesátikilometrový let má za sebou prototyp létajícího automobilu AirCar, který zkonstruoval Štefan Klein. AirCar při pondělním přeletu z Nitry do Bratislavy pilotoval sám konstruktér stroje.

BEZ KOMENTÁŘE: V Bratislavě přistál létající automobilVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Klein po přistání v Bratislavě řekl, že let proběhl bez problémů. „Byl to zatím nejdelší let, co se týče vzdálenosti. Míra napětí byla velká, ale bylo skvělé, že se mnou letěla další dvě letadla, která pilotovali můj syn a synovec, takže jsme byli v takové rodinné formaci,“ řekl viditelně spokojený konstruktér.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Konstruktér a pilot létajícího automobilu Štefan Klein (vlevo)

Cestovní rychlost AirCaru je 170 kilometrů v hodině. „Po instalování stavitelné vrtule se rychlost zvýší na 200 kilometrů v hodině, to už stroj zařadí mezi rychlá letadla,“ řekl Klein.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Pohled na zadní část létajícího automobilu

Stroj vznikl v dílně v Janíkovcích, v současné době městské části Nitry. Létající automobil aktuálně pohání motor o síle 160 koní, ale v konečné fázi bude mít až 300 koní. Transformaci z letadla na auto a obráceně má na starosti 20 servomotorů a uskuteční se za dvě a půl minuty. „Křídlo se při transformaci sklápí do trupu a není ho vidět,“ upozornil konstruktér. „Na silnici je to velmi rychlý sportovní automobil a po transformaci není problém ani s parkováním,“ dodal Klein.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Vnitřek létajícího automobilu

V leteckém módu je AirCar delší o 2,5 metru ve srovnání s módem, který se používá na silnici. Tam má přitom rozměry běžného vozu. Rozpětí křídel je 8,2 metru.

Cílem konstruktéra je dosáhnout maximální rychlost 350 kilometrů v hodině a dolet 1000 kilometrů na jedno tankování. Cena létajícího automobilu bude začínat na hranici 500 tisíc eur (12,5 milionu korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám