Hlavní obsah

Proč má Bůh být muž? Říkejme "to Bůh", vyzvala německá ministryně

Berlín

Německé konzervativní politiky pobouřily výroky ministryně pro rodinu Kristiny Schröderové, podle níž by slovo Bůh nemělo být mužského rodu, ale středního, aby nebylo genderově zabarvené. Křesťanská demokratka Schröderová se tak vyjádřila v rozhovoru pro týdeník Die Zeit. Podle kritiků zašla ministryně ve své politické korektnosti tentokrát příliš daleko.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Němčina má tři členy pro podstatná jména, které označují jejich gramatický rod - "der" pro rod mužský, "die" pro rod ženský a "das" pro rod střední. Bůh se německy řekne "der Gott", je tedy rodu mužského. Schröderová ale týdeníku Die Zeit řekla, že "každý člověk by měl mít možnost se u tohoto podstatného jména ohledně rodu sám rozhodnout".

"Může to být stejně dobře genderově neutrální das Gott," prohlásila politička.

Její kolegové z Křesťanskodemokratické unie Německa (CDU) a Křesťanskosociální unie (CSU) to považují za skandál. "Pro tento absolutní nesmysl nemám slov," uvedla bavorská ministryně práce a sociálních věcí a členka CSU Christine Haderthauerová. "Je smutné, že silné obrazy, které jsou tak důležité pro představivost našich dětí, jsou dětem kradeny kvůli politické korektnosti," dodala.

Výrok Schröderové pobouřil i předního poslance za CSU Stefana Müllera. "Nezávisle na tom, že je čas Vánoc, se mi to zdá nepatřičné a poněkud mne to udivuje," prohlásil Müller.

Pro křesťany je Bůh také otcem

"Bůh je pro nás otcem Ježíše Krista a tak by to mělo zůstat," připojil se i další zákonodárce z CSU Norbert Geis, který zmiňuje, jak je brán Bůh v Bibli. V křesťanských modlitbách je často zmiňována celá Svatá trojice, tedy Otec, Syn a Duch svatý. Ženský princip přitom v raném křesťanství reprezentoval Duch, v hebrejštině označovaný jako ruach, v aramejštině rucha, což jsou feminina.

Kromě komentářů ohledně gramatického rodu pro boha Schröderová v rozhovoru pro týdeník kritizovala také klasické dětské pohádky bratří Grimmů, které jsou podle ní sexistické.

Anketa

Souhlasíte s tím, že je třeba zavést genderově neutrální označení Boha?
Ano
14,6 %
Ne
85,4 %
Celkem hlasovalo 7131 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám