Hlavní obsah

Princ Charles zkritizoval popírače změny klimatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský korunní princ Charles ostře vystoupil proti lidem, kteří se staví skepticky ke globálnímu oteplování, a kritizoval i podniky, které nedbají na životní prostředí. Informoval o tom ve čtvrtek list The Guardian.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Princ Charles s chotí Camillou

Článek

V dosud nejkritičtějším podobném projevu následník britského trůnu ve středu obrazně přirovnal dnešní generaci k doktorovi, který se musí starat o umírajícího pacienta. Otázka globálního oteplování je podle prince vážná a musí se rychle řešit.

"Pokud se zamyslíte nad dopadem klimatických změn, je to jako problém nějakého lékaře. Vědeckou domněnku lze testovat do úplného zničení, ale ve zdravotnictví čekat nemůže. Pokud lékař vidí, že dítě má horečku, nemůže nekonečně čekat na testy. Musí reagovat na situaci. Riziko prodlení je tak obrovské, že nemůžeme čekat, až si budeme zcela jisti, že pacient umírá," zdůraznil princ.

Skeptici jsou podle prince firemní lobbisté

V projevu k vědcům, podnikatelům a ministrům z různých zemí, které pozval do Londýna na konferenci k ochraně světových lesů, předpokládaný příští britský král podle listu tvrdě kritizoval všechny, kteří brzdí rychlé jednání ohledně klimatických změn. Označil je za zatvrzelé skeptiky a za členy "mezinárodního sdružení firemních lobbistů".

Mezi osobnosti, které zpochybňují oprávněnost obav ohledně globálního oteplování, se v minulých letech zařadil i bývalý český prezident Václav Klaus. Například v roce 2009 vydal knihu Modrá planeta v ohrožení, ve které, jako již dříve, varoval před podle něj hysterií kolem změn klimatu.

V předmluvě ke knize tehdejší český prezident napsal, že nesouhlasí s tím, aby byla "sporná myšlenka globálního oteplování a ještě daleko spornější myšlenka dominantního vlivu člověka na globální klima a na globální teplotu zneužívána k dalšímu radikálnímu vstupu státu a politiky do lidské společnosti". S touto "falešnou doktrínou" je podle něj třeba dál bojovat.

Princ Charles již v roce 2010 napadl skeptiky popírající globální oteplování a prohlásil, že "šíří pseudovědu". V tehdejším projevu k šéfům korporací z celého světa Charles prohlásil, že neúspěchy v boji s globálním oteplováním jsou jako "ruská ruleta s budoucností našich dětí". "Je hluboce depresivní, že takzvaní klimatičtí skeptikové jsou s to zastrašit lidi, aby nepřijímali preventivní opatření, nezbytná k odvrácení ekologického kolapsu," zdůraznil následník britského trůnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám