Hlavní obsah

Při raziích proti kalábrijské mafii zadrželi 90 lidí, zabaveny byly čtyři tuny kokainu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

V Německu, Itálii, Nizozemsku, Belgii a v jihoamerické Kolumbii probíhá od středečního rána rozsáhlá policejní akce proti členům kalábrijské mafie 'Ndrangheta. Policisté zadrželi devět desítek lidí. Při akci zabavili také čtyři tuny kokainu, 140 kilogramů extáze či dva miliony eur (51,8 milionu korun).

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Německá policie. Ilustrační foto

Článek

Viceprezident evropské agentury pro soudní spolupráci Eurojust Filippo Spiezia označil mezinárodní operaci za „mimořádný úspěch”. Raziemi vyvrcholila práce mezinárodního vyšetřovacího týmu ustaveného před dvěma lety.

Německu je operace proti mafii vedena v Severním Porýní-Vestfálsku a v Bavorsku. Podle portálu deníku Bild bylo prohledáno více než 100 objektů, mezi jinými i pizzerie. Ve vazbě skončilo v Německu 14 podezřelých, podle DPA mezi nimi byl i 45letý majitel pizzerie z Pulheimu u Kolína nad Rýnem, který je považován za hlavního podezřelého. Čelí údajně obvinění z „obchodu s kokainem ve velkého rozsahu”.

Italská policie podle listu La Repubblica zasahovala v Kalábrii, odkud 'Ndrangheta pochází.

Nizozemský deník De Volkskrant uvedl, že razie policie provedla v několika částech země včetně Haagu, Amsterodamu a Rotterdamu, podle belgického listu De Standaard razii policie provedla mimo jiné i na několika místech v severobelgické provincii Limbursko.

Podle italské tiskové agentury ANSA zásahy proti 'Ndranghetě probíhají i v jihoamerických zemích.

'Ndrangheta působí po celém světě

Kalábrijská mafie 'Ndrangheta patří k nejmocnějším italským zločineckým organizacím. Dominantní postavení má zejména v pašování drog do Evropy. Podle italského soudce Nicoly Gratteriho, který s mafií bojuje už dlouhá léta, však operuje na všech kontinentech a svoji působnost stále rozšiřuje.

V souvislosti s únorovou vraždou slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka vyšlo najevo působení 'Ndranghety na Slovensku. [celá zpráva]

Ve svém posledním článku psal Kuciak o možném zneužívání zemědělských dotací EU touto kalábrijskou mafií a o podezření na její vazby na vládní úředníky. Objevily se také informace o tom, že by 'Ndrangheta mohla působit i v Česku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám