Hlavní obsah

Italská policie má podezření na praní špinavých peněz v Praze

Italská prokuratura vyšetřuje bývalého manažera české pobočky banky UniCredit Massimiliana Fossatiho kvůli podezření, že se s realitním byznysmenem Claudiem Leem Personnettazem podílel na praní italských špinavých peněz v Praze, napsala pondělní Mladá fronta Dnes (MfD).

Foto: Anna Basiková, Novinky

Článek

Personnettaz vede společnosti, které skupují luxusní domy v centru Prahy, a italští detektivové na něj přišli, když se zabývali aktivitami mafie ’Ndrangheta na severu Itálie, uvedl list.

Firmy, které Personnettaz kontroluje, nakupovaly domy na Národní třídě, u Staroměstského náměstí či pod Pražským hradem. Jeho vyšetřování zatím nevedlo k žádnému odsouzení, píše deník. O aktivity kalábrijské mafie ’Ndrangheta se začala česká média zajímat poté, co byl na Slovensku zavražděn se svou snoubenkou novinář Ján Kuciak, který psal o podnikání rodin z prostředí italské Kalábrie na východě Slovenska.

Spolu s Fossatim, který do loňska vedl v bankovní skupině UniCredit oddělení rizik, se italská finanční policie zajímá z pražského byznysu také o podnikatele Edo Chatela. MfD píše, že v době, kdy Fossati podle vyšetřovatelů pomáhal prát peníze v Praze, poskytla jeho banka Personnettazovu realitnímu byznysu stovky miliónů korun. Investiční fond banky UniCredit také prodal firmám kolem Personnettaze dva hotely v centru Prahy: Golden Crown a Sunrise.

Fossati byl v minulosti členem představenstva Živnostenské banky a po jejím zániku i české pobočky UniCredit Bank. Byl také společníkem jedné z firem, ve které byl Personnettaz jednatelem. Fossati si loni v červenci vzal v bance volno, aby se mohl věnovat obhajobě své reputace. Personnettaz nechtěl komentovat probíhající vyšetřování, píše MfD. Chatel označil v italském deníku La Stampa podezření za "neuvěřitelné".

Vůdce jednoho z klanů měl v Česku cestovku

Česká novinářka Pavla Holcová, která s Kuciakem spolupracovala a nyní ji chrání policie, řekla týdeníku Respekt, že se ’Ndrangheta v Česku skutečně pohybuje. Řídí odtud z relativního klidu především pohyby drog v bohatých západoevropských zemích, funguje zde několik základních buněk, takže zde může působit několik desítek aktivních mafiánů, uvedla novinářka. Kalábrijci podle ní v Česku rovněž legalizují své zisky prostřednictvím různých, na první pohled zcela legálních projektů.

"Dělali jsme konkrétní kauzy spojené s daňovými podvody nebo obchodu s kokainem. Tam Italové byli. Zjistili jsme, že tu ale mají spíše své lidi z řad Čechů, kteří pro ně dělají. Ne že by tady byli nějak ve velkém usazení," řekl Respektu bývalý šéf protimafiánské jednotky Robert Šlachta. O prorůstání do politiky české tajné služby žádné poznatky nemají.

O podnikání v Česku lidí napojených na ’Ndranghetu psalo minulý týden Právo. Vůdce jednoho z klanů Francesco Bonavita, který v Itálii čelí obvinění z daňových podvodů a zločinného spolčení, je v českém obchodním rejstříku veden jako spolumajitel sokolovské cestovní agentury Kala Tours. Podle dalších majitelů firma už dnes nefunguje.

Člen ’Ndranghety Antonio Forastefano podle Práva založil olomouckou firmu La Calabrisella, která je v současné době v likvidaci. [celá zpráva]

Bonavitu zadrželi čeští policisté v červenci 2016 v Praze, kde se několik měsíců ukrýval před italskými úřady. Forastefana zatkla česká policie v roce 1998 v Olomouci na základě italského zatykače.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám