Hlavní obsah

Na Slovensku zveřejnili poslední reportáž zavražděného novináře o italské mafii

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Na Slovensku ve středu zveřejnili poslední reportáž zastřeleného reportéra Jána Kuciaka, kterou už nestihl dokončit. Nedokončený článek na webu Aktuality.sk popisuje aktivity italského podsvětí na Slovensku a osoby blízké italské mafii 'Ndrangheta v okolí slovenského premiéra Roberta Fica.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Pietní místo připomínající zavražděného novináře Jána Kuciaka

Článek

Na reportáži o působení italské mafiánské skupiny 'Ndrangheta z Kalábrie na Slovensku spolupracoval server Aktuality.sk, kde Kuciak pracoval, s Českým centrem pro investigativní žurnalistiku Investigace.cz, italskou novinářskou organizací IRPI (Investigative project of Italy) a mezinárodní organizací OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project).

Kuciak se v nedokončeném materiálu věnuje působení několika italských klanů napojených na ’Ndranghetu na Slovensku, kde podnikají především v zemědělství, ale také v bioplynu. Zavražděný novinář uvedl, že tyto klany díky různým podvodům a machinacím čerpají na dotacích milióny eur.

Těla Jána Kuciaka a jeho snoubenky našla policie v noci na pondělí v rodinném domě v obci Veľká Mača.

Pašování zbraní

V reportáži se píše například o tom, že Ital Carmine Cinnante přijel před 14 lety do východoslovenských Michalovců a pak bydlel u své přítelkyně Lýdie v obci Novosad.

„Ve svém vozu jel společně se Slovákem Jánem do Itálie. Když Ital mezi obcemi Porostov a Ostrov uviděl hlídku slovenské policie, začal couvat. Policistům se jeho chování zdálo podezřelé, vozidlo zastavili a zkontrolovali. Na zadním sedadle našli černý dřevěný kufřík, v němž byla zbraň, 50 nábojů a zásobník,“ stojí v reportáži.

Jednalo se o funkční československý samopal vzor 26 s laserovým zaměřovačem a vyfrézovaným výrobním číslem. Kufřík byl vyroben speciálně pro uložení samopalu. Cinnante byl obviněn z nedovoleného ozbrojování a byl odsouzen na dva roky s podmínkou. „Prokurátor tehdy označil Itala za živnostníka, který podnikal na Slovensku v oblasti zemědělství,“ konstatuje reportáž.

O několik měsíců později si pro Cinnanteho přijeli italští policisté. Důvodem bylo pašování zbraní do Itálie pro mafiánského bosse Guirina Ionu, který byl šéfem klanu Belvedere Spinello, jedné z větví ekonomicky nejsilnější italské mafie současnosti ’Ndranghety. „Jejím členem je i Cinnante, kterého slovenské úřady znaly pouze jako podnikatele v zemědělství,“ upozorňuje reportáž. „Cinnante není jediným Italem s vazbami na mafii, který našel na Slovensku druhý domov. I další Italové zde začali podnikat, pobírat dotace, čerpat eurofondy, ale především budovat vztahy s vlivnými lidmi v politice – až po úřad vlády Slovenské republiky,“ dodává autor reportáže.

Ficova poradkyně

Na Slovensku působil i Antonino Vadala, původem z vesnice Bova Marina na jihu Kalábrie, který v Itálii figuroval mezi devíti obviněnými v případě spojení s dalším mafiánským klanem Libri, který patří v rámci 'Ndranghety k nejmocnějším. Vadala měl ukrývat mafiána Domenika Venturu, odsouzeného za brutální vraždu člena konkurenčního gangu. Vadala však byl pro nedostatek důkazů v roce 2003 osvobozen a stal se jednou z nejvýraznějších postav italské komunity na Slovensku.

„Současná hlavní rádkyně premiéra Roberta Fica na Úřadu vlády Mária Trošková založila s Vadalem v roce 2011 společnost GIA Management. Asi po roce Trošková odešla a později se stala asistentkou poslance Směru Viliama Jasaně. Pak zamířila k Ficovi na Úřad vlády. Po roce se za ní stěhoval i Jasaň. Premiér ho jmenoval ředitelem kanceláře a tajemníkem bezpečnostní rady státu,“ píše Kuciak.

Jasaň dostal bezpečnostní prověrku nejvyššího stupně, chodí na jednání bezpečnostní rady, má přístup k dokumentům a informacím, jejichž úkolem je zabezpečit funkčnost bezpečnostního systému země a v čase války přebírá pravomoci vlády. „Jasaň má přitom prokazatelně vazby na člověka, který spolupracoval přímo s italskou mafií,“ upozornil novinář.

Jasaň totiž vlastnil soukromou bezpečnostní firmu Prodest, kterou nedávno převzal právě Vadala. Společnou firmu s Italy má i Jasaňův syn Slavomír. Podle autorů reportáže se dají vystopovat i další vazby Vadaly na politiky strany Směr, kterou aktivně podporuje.

Vadala měl problémy se zákonem i na Slovensku. Mělo jít o vyhrožování a spekulativní obchody s byty. Pokaždé byl osvobozen.

Fico se v úterý svých spolupracovníků zastal. „Nemůžete spojovat lidi s úkladnou vraždou, aniž byste předložili jeden jediný relevantní důkaz,” řekl premiér na společné tiskové konferenci s ministrem vnitra Robertem Kaliňákem. [celá zpráva]

Eurodotace za stovky miliónů

Podle Kuciaka fungují na východě Slovenska ve vzájemné koordinaci a spolupráci zástupci čtyř rodin z prostředí italské Kalábrie, rodiště 'Ndranghety. Kromě již zmíněných jde o rodiny Rodovců a Catroppovců. Jejich hlavním byznysem je zemědělství.

„Vlastní stovky až tisíce hektarů půdy, na které čerpají milióny eur dotací. Jen za léta 2015 a 2016 to bylo přes osm miliónů eur (přes 200 miliónů korun) přímých plateb a další statisíce z projektových dotací. V jednom případě si firma vyžádala platby na osminásobek plochy, než skutečně obdělávala,“ píše se v reportáži. V létech 2012 až 2017 inkasovali Italové 8,3 miliónu eur na bioplynové elektrárny.

Závěr reportáže chybí, autor ji už nestihl dokončit.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám