Hlavní obsah

V Evropě hrozí drastické pokuty za kouření v autě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zapálit si cigaretu během řízení osobního auta, v němž veze nezletilé, se může řidiči-kuřákovi v zahraničí pěkně prodražit. Mnohé evropské země kouření v osobních vozech zakázaly, a pokud jsou ve voze kromě dětí mladších 12 let i těhotné ženy, výše pokut se razantně zvyšuje. Příkladem může být Itálie, kde takového hříšníka čeká trest ve výši 500 eur (12 tisíc korun), varuje německý automotoklub ADAC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zemí, které zakazují kouření v osobním voze, když v něm veze řidič děti a mladistvé do 18 let, přibývá a současně se razantně zvyšují pokuty za porušení tohoto zákazu.

Kouřit v osobním autě se nesmí například v Anglii, Walesu, Skotsku, Irsku, Řecku, Itálii, Kypru, Francii, Rakousku, Slovinsku či Belgii.

Přehled zemí se zákazy kouření a výší pokut
Anglie a Wales: Platí zákaz kouření ve vozidlech, pokud v nich jsou osoby mladší 18 let. Při porušení hrozí pokuta ve výší 50 liber (1450 Kč) Výjimku mají kabriolety.
Belgie: Platí zákaz kouření ve vozidlech, pokud v nich jsou osoby mladší 18 let. Při porušení nařízení hrozí pokuta ve výši 130 eur (3120 Kč). Výjimka platí pro kabriolety.
Finsko: Platí zákaz kouření ve vozidlech, pokud v nich jsou osoby mladší 15 let.
Francie: Platí zákaz kouření ve vozech, pokud jsou tam osoby mladší 18 let. Porušení zákazu se trestá pokutou ve výši 135 eur (3240 Kč)
Itálie: V osobních vozech se nesmí kouřit, pokud je v něm těhotná nebo nezletilí. Pokuta za porušení nařízení se pohybuje od 50 do 500 eur (od 1200 do 12 000 Kč), pokud jsou ve vozidle těhotné ženy nebo děti do dvanácti let. Jestli jsou jako spolucestující přítomny děti ve věku od dvanácti do 17 let, platí pokuta od 25 do 250 eur (600 až 6000 Kč).
Irsko: V osobních autech se nesmí kouřit, pokud je v něm osoba mladší 18 let. Za porušení nařízení hrozí pokuta ve výši 100 eur (2400 Kč).
Kypr: Platí zákaz kouření ve vozech, kde jsou spolucestujícími osoby mladší 16 let. Za porušení zákazu hrozí pokuta ve výši 85 eur (2040 Kč).
Lucembursko: Zákaz kouření v osobních vozech platí, pokud jsou v něm osoby mladší 12 let. Pokuty za porušení se pohybují od 25 do 250 eur (600 až 6000 Kč).
Polsko: V Polsku neexistuje obecný zákaz kouření v autech. Kouření je však zakázáno na všech jednostopých vozidlech. Motocyklisté, řidiči mopedů a cyklisté nesmí kouřit za jízdy.
Rakousko: V osobním voze platí zákaz kouření, pokud je v něm minimálně jedna osoba mladší 18 let. Při porušení nařízení hrozí pokuta ve výši 100 eur (2400 Kč), jestliže se prohřešek opakuje, pokuta se vyšplhá až na 1000 eur (24 000 Kč).
Řecko: Kouření je zakázáno ve vozech, kde jsou děti mladší 12 let. Nařízení se vztahuje na soukromá auta, taxíky a veřejné autobusy. Za porušení hrozí pokuta až 1500 eur (36 000 Kč). Pokud budete kouřit v MHD (řidič nebo spolujezdec), hrozí řidiči pokuta až 3000 eur (72 000 Kč) a zákaz řízení na měsíc.
Skotsko: Nesmí se kouřit v autech, pokud je spolucestujícím osoba mladší 18 let. Zákaz kouření platí jak pro řidiče, tak pro všechny spolucestující bez ohledu na to, zda jsou otevřená okna nebo střešní okno. Kdo toto nařízení poruší, musí počítat s pokutou ve výši 100 liber (2900 Kč). E-cigaret se toto nařízení netýká.
Slovinsko: Platí zákaz kouření, pokud je v osobním voze osoba mladší 18 let. V případě porušení nařízení je vyměřena pokuta ve výši 250 eur (6000 Kč).
zdroj: ADAC

V Německu, Nizozemsku, Polsku a některých skandinávských zemích se o zavedení zákazu kouření v osobních autech intenzívně diskutuje, ale žádné specifické předpisy zatím neexistují.

Mimo Evropu platí zákaz kouření v autech za přítomnosti dětí v některých státech USA, kanadských provinciích, Austrálii a Jižní Africe.

V Česku kouření za volantem omezuje zákon pouze pro profesionální řidiče. Kouřit během jízdy nesmí řidiči veřejné dopravy (a zároveň během jízdy ani jíst nebo pít), taxislužby a také šoféři řídící auto s právem přednostní jízdy, tedy hasiči, policisté nebo záchranáři.

Reklama

Výběr článků

Načítám