Hlavní obsah

Před útokem v Barceloně varovala CIA, píše španělský list

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Americká tajná služba CIA před dvěma měsíci varovala katalánskou policii, že Barcelona by se mohla stát terčem útoku džihádistů, uvedl v noci na pátek španělský list El Periódico. Zmiňovala dokonce promenádu La Rambla, kde nakonec vjel útočník s dodávkou mezi lidi a zabil 13 osob. List také zmiňuje, že Islámský stát, který se k útoku přihlásil, varoval na konci července, že útok ve Španělsku je na spadnutí.

Foto: Reuters

Záběr zveřejněný na sociální síti zachycující chvíli, kdy do davu v Barceloně vjela bílá dodávka.

Článek

Podle listu byla katalánská metropole už nějakou dobu v centru pozornosti radikálů. Zaměřili se na ni po útocích v dalších evropských městech, jako byly Paříž, Berlín a Londýn. Před dvěma měsíci předala americká tajná služba CIA katalánské policii informaci, že radikálové chystají útok v Barceloně. Zmiňovala dokonce ulici La Rambla, kde byl nakonec ve čtvrtek atentát proveden. [celá zpráva]

El Periódico v této souvislosti upozorňuje, že džihádisté měli zvýšený zájem o tuto oblast už dlouho, protože ve středověku to bylo arabské území. Islámský stát po vyhlášení chalífátu v půlce roku 2014 otevřeně prohlašoval, že by se měla dobýt území, která dříve byla muslimská, a zmiňoval přitom i oblast Al-Andalus.

Foto: repro Twitter

Mapa zveřejněná na sociální síti Twitter ukazuje území, která mají islamisté z ISIL v plánu dobýt a spojit do jednotného islámského chalífátu.

Hrozba se ještě zvýšila před rokem, když v jednom propagandistickém díle Islámského státu byla mezi monumenty, které se měly stát terčem útoku, i barcelonská katedrála Sagrada Família, která se ocitla na seznamu vedle londýnského Big Benu, římského Kolosea nebo newyorské sochy Svobody. Tehdy se sešlo vedení policie kvůli zvýšení bezpečnosti v oblasti.

Ještě předtím, v dubnu 2015, policie v rámci operace Caronte zlikvidovala buňku španělských konvertitů k islámu, kteří chtěli zaútočit na obchodní centrum Arenas a sídlo policie na náměstí Espaňa.

Výběr článků

Načítám