Hlavní obsah

Práce z domova posiluje rasismus a předsudky, zjistila studie

Novinky,
Londýn

Práce z domova neboli home-office může mít i nečekané společenské dopady, varuje zpráva Insititu Woolf z Cambridské univerzity. Jeho zakladatel Ed Kessler řekl stanici BBC, že s narůstajícím počtem lidí pracujících z domova stoupají i jejich předsudky vůči lidem s odlišnou barvou pleti a odlišným náboženstvím. A také riziko, že se lidé, kteří kvůli ekonomické krizi ztratí zaměstnaní, znovu uzavřou do izolovaných sociálních ghett.

Foto: Toby Melville, Reuters

Připomenutí nutných rozestupů v londýnském parku

Článek

Zpráva také uvedla, že předsudky se nejvíce týkají muslimů a obyvatelé se stavějí nejvíc proti náboženské rozrůzněnosti.

Institut Woolf na studii pracoval se společností pro výzkum veřejného mínění Survation, která se zaměřuje na vztahy mezi lidmi vyznávajícími různá náboženství. Její výzkum na 11 701 respondentech ukázal, že tři čtvrtiny lidí pracujících ve kancelářích s jinými zaměstnanci se pohybují v etnicky rozrůzněném prostředí a navazují v něm i přátelství. Naopak 37 procent z nezaměstnaných se přátelí jen s lidmi ze své etnické skupiny.

Kvůli výchově jsem nerozuměl problému rasismu, prohlásil princ Harry

Koktejl

Sociální bubliny vzniklé z koronavirové pandemie by také mohly přispívat k izolaci a pohybu jen ve své etnické a náboženské skupině, což je podhoubí pro vznikl předsudků.

Zpráva také varuje, že bez kanceláří a dalších pracovišť, kde se potkávají lidé různého původu, se sníží příležitost pro setkávání lidí z různých etnických a náboženských skupin.

Výrazná islamofobie

Studie také ukázala, že skoro třem čtvrtinám lidí, kteří nepatřili mezi černochy nebo nebyli původem z Asie, by nevadilo, kdyby si jejich blízký příbuzný vzal černocha anebo Asiata, ale jen 44 procentům by nevadilo, kdyby to byl muslim.

Slovo muslim vyvolávalo negativnější reakce než slovo Pákistánec navzdory tomu, že 90 procent britských Pákistánců jsou muslimové.

Víra mi umožňuje urážet, koho chci, hájí se u soudu muž vyhozený z Lidlu pro rasismus

Koktejl

Etnickou diverzitu považovalo za dobrou pro britskou společnost 43 procent oslovený a za špatnou 18 procent. Migranty však považovalo za přínosné jen 47 procent oslovených a náboženskou diverzitu jen 41 procent, přičemž za špatnou pro společnost ji považovalo 23 procent lidí.

Zpráva také uvedla, že náboženství zůstává oblastí, „kde jsou jednotlivci ochotni dávat najevo negativní přístup, uvedla zpráva. Její autor Julian Hargreaves přitom zdůraznil, že být muslimem zůstává spouštěčem předsudků v Anglii a ve Walesu.

Reklama

Výběr článků

Načítám