Hlavní obsah

Postoj Ruska se změnil. Vadil by už i vstup Ukrajiny do Evropské unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Rusko změnilo názor a případný vstup Ukrajiny do Evropské unie už by byl nepřípustný. V rozhovoru pro britský UnHerd to uvedl zástupce ruského velvyslance při OSN Dmitrij Poljanskij.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Postoj Ruska k přání Kyjeva vstoupit do EU se změnil, nyní je podobný postoji k případnému vstupu do NATO,“ řekl Poljanskij.

Uvedl také, že v současné chvíli nevidí žádnou možnost k diplomatickému urovnání situace na Ukrajině.

Kreml dlouhodobě varuje před možnou odpovědí, pokud Ukrajina požádá o vstup do NATO. Alianci totiž považuje za vojensko-politický blok. V případě Evropské unie byl ale doposud klidnější.

Mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov už začátkem března řekl, že EU není vojenský blok, takže nemá nic společného se strategickou bezpečností Ruska.

„Snaha o členství v EU je písemně zpečetěna v ukrajinské ústavě. Možná by se na tento proces mělo pohlížet odděleně,“ tvrdil.

Rusko směřuje k definitivní porážce, překvapil bývalý čínský velvyslanec na Ukrajině

Evropa

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj už odeslal do Bruselu žádost o přijetí. Samotný proces ale není otázkou dnů, týdnů ani měsíců.

Potrvá roky. Francouzský prezident Emmanuel Macron se před pár dny dokonce nechal slyšet, že si Ukrajina počká na vstup do bloku možná i dekády.

Reklama

Výběr článků

Načítám