Hlavní obsah

Porošenko slíbil vyhlásit příměří

Newport
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ve čtvrtek uvedl v britském Newportu, že je připraven nařídit ukrajinským silám, aby od pátku dodržovaly příměří. Závisí to ale na tom, zda se na trilaterální schůzce v Minsku podaří v pátek podepsat dokument o postupném naplňování mírového plánu.

Foto: Laurent Dubrule, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

Schůzky Ukrajiny, Ruska a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) by se měli účastnit i zástupci separatistů, což si dlouhodobě přála Moskva, ale Kyjev to dosud odmítal.

„V pátek ve 14 hodin by se mělo uskutečnit zasedání třístranné kontaktní skupiny, na kterém by se měl podepsat dokument o postupné implementaci mírového plánu. jeho prvním krokem je přerušení bojů. Doufáme, že uplatňování mírového plánu začne už zítra,“ uvedl ve čtvrtek ukrajinský prezident Petro Porošenko.

„Když se schůzka potvrdí a proběhne (podle očekávání), nařídím vedení generálního štábu přerušit dvojstranné boje,“ dodal Porošenko.

Separatisté by na příměří přistoupili

Představitelé samozvané Doněcké lidové republiky (DNR) řekli agentuře Interfax, že jsou připraveni v Minsku jednat o fázích mírového plánu. Vicepremiér Andrej Purgin sdělil: „Jsme připraveni posoudit nabídku, zejména přijetí etapového mírového plánu, bude-li takový předložen. Zatím ale o něm nic nevím.“

Přislíbil přerušení bojů, pokud tak učiní druhá strana: „Jestliže oni budou dodržovat příměří, jestli opravdu přeruší boje, my je přerušíme taky.”

Premiéři Doněcké i Luhanské lidové republiky Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnickij vydali prohlášení, že v 15:00 místního času jsou připravení nařídit příměří. Ukrajinští zástupci ale "musejí podepsat plán politického řešení konfliktu".  Podle Reuters se podmínky separatistů řídí plánem vypracovaným ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Navrhli vytvoření "bezpečnostní zóny", rozdělené do pěti oblastí, z nichž každá má být monitorována 40 pozorovateli z OBSE. Rebelové také slíbili, že umožní vznik humanitárního koridoru pro uprchlíky jako součást navrhovaného příměří "s cílem stabilizovat situaci a zabránit krveprolití."

Plán je zřejmě variantou sedmibodového, o němž ve středu mluvil Putin.  [celá zpráva]

Porošenko se účastní summitu NATO, který se má věnovat i Ukrajině. Ve středu uvedl, že telefonicky mluvil s ruským protějškem Vladimirem Putinem a dohodli se na příměří. [celá zpráva]

Porošenko ocenil podporu NATO

Na okraj summitu NATO s Porošenkem jednali americký prezident Barack Obama, britský premiér David Cameron, francouzský prezident Francois Hollande, německá kancléřka Angela Merkelová a italský premiér Matteo Renzi.

Porošenko na summitu NATO ocenil, že setkání aliance podpořilo územní celistvost Ukrajiny: „Panuje tu porozumění, že podpora Ukrajiny je podporou míru, stability a deeskalace situace na východě (Ukrajiny),“ řekl ukrajinský prezident a dodal: „Oni udržují stabilitu Evropy a světa.“

Porošenko uvedl, že v závěrečné deklaraci bude také stát, že NATO podporuje bilaterální akce svých členů při poskytování vojenské pomoci Ukrajině. „To je přesně to, co jsme si přáli,“ uvedl ukrajinský prezident.

NATO podporuje tvrdší sankce proti Rusku

USA, Británie, Francie, Německo a Itálie se shodly, že Rusko by mělo čelit tvrdším sankcím za svou činnost na východní Ukrajině. "Vedoucí představitelé zopakovali, že odsuzují Rusko za to, že pokračuje ve zjevném porušování ukrajinské svrchovanosti a územní celistvosti, a shodli se na potřebě toho, aby Rusko zaplatilo víc za svou činnost," uvádí se podle Reuters v prohlášení Bílého domu.

Hollande řekl novinářům, že rozhodnutí o dalších sankcích Evropské unie, které mají být přijaty v Bruselu v pátek, bude záviset na událostech příštích několika hodin. Porošenko i proruští separatisté naznačili připravenost v pátek zahájit příměří v rámci nejnovějšího mírového plánu navrženého Ruskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám