Hlavní obsah

Putin vyzval Kyjev i separatisty, aby ukončili boje

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu vyzval ukrajinskou armádu i vzbouřence k ukončení bojů na východní Ukrajině. Obě strany by se podle něj mohly v pátek dohodnout při dalším kole jednání v běloruském Minsku.

Foto: Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

K zastavení krveprolití je podle Putina zapotřebí několika kroků. „Prvním z nich je zastavení útočných operací,“ uvedl prezident.

Ukrajinské vládní síly by se podle něj měly neprodleně z bojové oblasti stáhnout a rebelové by měli ukončit bojové akce. Obě strany by se podle Putina měly také dohodnout na bezpodmínečné výměně všech zajatců.

Hlava Ruské federace je také pro otevření humanitárních koridorů pro uprchlíky a přísun pomoc civilistům v Donbasu. Na místo by rovněž měly vyrazit skupiny, jež by začaly s obnovou.

Na klid zbraní by měli dohlížet mezinárodní pozorovatelé, vyzval dále Putin.

Ruský prezident má za to, že by se obě strany mohly domluvit už v pátek při setkání kontaktních skupin v Minsku.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov ve středu oznámil, že se ruský prezident se svým ukrajinským protějškem Petrem Porošenkem v zásadě shodl na tom, jak ukončit krizi na Ukrajině. Porošenko tvrdil, že se dohodli na příměří. To Moskva popřela s tím, že vůbec není stranou konfliktu. [celá zpráva]

Boje na východní Ukrajině mezitím pokračují. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Michael Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám