Hlavní obsah

Popularita Merkelové klesla pod 50 procent, je na letošním minimu

Berlín

Popularita kancléřky Angely Merkelové u německých voličů klesla podle aktuálního průzkumu institutu Forsa pro magazín Stern a televizi RTL na 49 procent, což je letos zatím nejnižší hodnota. Za týden ztratila tři procentní body, k čemuž přispala migrační krize. O bod oslabila i její Křesťanskodemokratická strana (CDU), podporuje ji 40 procent respondentů.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Mezi přívrženci CDU se Merkelová stále těší velmi vysoké podpoře 89 procent. U voličů sesterské Křesťanskosociální unie (CSU) z Bavorska je to 74 procent. Zřejmý je rozkol mezi CDU a CSU, jejíž šéf Horst Seehofer ji kritizuje, že vyzvala běžence, aby přišli do Německa, takže je Bavorsko přílivem přistěhovalců přetíženo.

Z oslabení sympatií vůči kancléřce a její straně však neprofituje její obvyklý hlavní politický soupeř, sociálně demokratická strana SPD, protože v Německu vládne velká koalice. Sociální demokraty by upřednostnilo jen 25 procent oslovených, zelení a izolacionistická Alternativa pro Německo má podporu deseti procent. V otázce, koho by upřednostňovali na kancléřském postu, se o 36 procent víc respondentů postavilo za stávající šéfku kabinetu, vicekancléře a předsedu sociální demokracie Sigmara Gabriela by chtělo na postu kancléře jen 13 procent dotázaných.

Merkelová před mimořádným summitem EU k uprchlické krizi v Bruselu připustila, že i ona situaci podcenila. „Tady jsme všichni, a z toho se nevylučuji, neviděli, že mezinárodní programy nejsou dostatečně financovány, že lidé hladoví v uprchlických táborech,” řekla Merkelová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám