Hlavní obsah

Pomoc obyvatelům zničeného paneláku v Prešově ukázala ochotu lidí

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Dva týdny po výbuchu plynu v paneláku v Prešově, při němž přišlo o život osm lidí, se stále objevují nové zprávy o velké ochotě pomáhat lidem, kteří přišli o střechu nad hlavou. Na transparentním účtu města Prešov je už 3,5 milionu eur (91 milionů korun), dalších 800 tisíc eur (20,8 milionu) z veřejné sbírky posílá nadace televize Joj a samostatným příběhem je facebooková stránka, jejíž členem je přes 40 tisíc lidí.

Foto: Facebook město Prešov

Z paneláku zůstala jen hromada sutin.

Článek

Stránku založila Ľudmila Andrejková. „Okamžitě po výbuchu jsem si řekla, že založím skupinu. Vždyť mám pět tisíc přátel na Facebooku, něco dáme dohromady a pomůžeme,“ cituje Denník N Andrejkovou. Stránku sdílela oficiální stránka města Prešov i další slovenská města.

Jedno tělo stále chybí. Po výbuchu v Prešově je nejspíš spálené na popel

Evropa

Všechno se začalo nabalovat a stránka „Pomôžeme ľuďom z vybuchnutého bytového domu v Prešove” má dnes 42 tisíc členů, pět administrátorů a několik moderátorů. „Lidi nabízeli od první chvíle konkrétní pomoc, poskytovali svá telefonní čísla, nabízeli vánoční cukroví nebo chtěli darovat třeba automobil,” říká Andrejková.

Moderátoři vytvořili excelovou tabulku, která by mohla být symbolem dobročinnosti moderní doby. V každém políčku je kontakt na člověka, který nabízí pomoc. Je rozdělena do různých kategorií. Když se například ozvala rodina, která potřebovala pro otce starší mobil s tlačítky, který mu v paneláku shořel, téměř okamžitě se ozvala žena, která napsala: „Jen vymažu údaje a můžu ho přinést.“

Počítače, auto i byt

Těsně po výbuchu požádala matka o notebook pro syna, který o ten svůj přišel při výbuchu a potřeboval ho k přípravě na zkoušku. Ozvala se dívka, která studuje podobný odbor a chtěla darovat svůj počítač. Pak jim nové notebooky nabídla i prešovská firma.

Panelák v Prešově jde k zemi. O majetek přijdou i lidé z nezničených bytů

Evropa

„Podobným způsobem jsme rozdali už pět notebooků,“ uvedla Andrejková. Ve zmíněné tabulce je zapsaný člověk, který chce darovat automobil. Není úplně nový, ale rodina jej nepoužívá a chce ho darovat. Muž z Prešova, žijící trvale ve Švýcarsku, chce darovat byt. Je připravený sednout do vozu, přijet na Slovensko a podepsat darovací smlouvu. Stránka ho spojila s ženou, které zahynula při tragédii maminka a přišla o střechu nad hlavou. Žena s manželem mají zatím zabezpečené náhradní bydlení jen do konce ledna.

Plyn bouchl jinde, než dělníci vrtali, diví se slovenští stavaři a podávají trestní oznámení

Evropa

Když jedna matka požádala pro syna o Xbox, který mu shořel v bytě, admin stránky ho od dárců sehnal do tří minut. Tady se objevil výjimečně i jeden kritický příspěvek, když někdo na stránku napsal, že maminka by měla synovi především vysvětlit, ať je rád, že žije. Na to však reagovali další: „Ať si dítě zahraje, možná přijde na jiné myšlenky. Mám dva syny, z nich je jeden autista a při hrách přijde na jiné myšlenky, je to pro něj relax.“

Z paneláku v Prešově zbyla jen hromada sutin

Evropa

Obyvatelům zničeného domu pomáhají nejen jednotlivci, ale i ostatní slovenská města. „Například Košice poslaly 50 tisíc eur (1,3 milionu korun), Bratislava 20 tisíc (520 tisíc korun), ale i menší město Hanušovce nad Topľou s necelými 4000 obyvateli vybralo na vánočních trzích 2500 eur (65 tisíc korun) a poslali je na účet Prešova. Město Liptovský Hrádok s 7500 obyvateli poslalo 3300 eur (85 800 korun). Další slovenská města ruší silvestrovské oslavy a ohňostroje a peníze posílají do Prešova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám