Hlavní obsah

Pomáhal s teroristickým útokem? V Rakousku zadrželi 21letého muže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakouská policie zatkla muže, kterého podezřívá, že byl zapojený do přípravy teroristického útoku, při němž islámský radikál loni v listopadu zavraždil ve Vídni čtyři lidi. Informovaly o tom v sobotu deník Kronen Zeitung a agentura APA.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Rakouští policisté hlídkují po útoku ve Vídni

Článek

Kronen Zeitung napsal, že dotyčného zadrželi už v pátek ráno příslušníci speciální zásahové jednotky Cobra ve vídeňském bytě jeho rodičů. APA k tomu s odvoláním na dobře informované policejní zdroje dodala, že se jedná o 21letého Rakušana egyptského původu.

Prokuratura předpokládá, že byl zapojený do přípravy útoku, nebo o tom přinejmenším věděl. Stíhá ho proto pro spojení s terorismem, poznamenala agentura.

Rakouští zpravodajci před atentátem ve Vídni chybovali

Evropa

Dvacetiletý Kujtim Fejzulai zavraždil 2. listopadu v centru Vídně čtyři lidi a přes dvě desítky osob zranil. Měl rakouské občanství a jeho rodiče pocházejí z albánské menšiny v Severní Makedonii. Policie ho při útoku zastřelila.

V roce 2018 se Fejzulai pokusil dostat do Sýrie a připojit se tam k teroristické organizaci Islámský stát (IS). Kvůli tomu byl odsouzen za terorismus. V prosinci 2019 byl ale podmínečně propuštěn s tím, že se zúčastní programu deradikalizace.

Velká razie na radikály v Německu. Kvůli vazbám na útočníka z Vídně

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám