Hlavní obsah

Velká razie na radikály v Německu. Kvůli vazbám na útočníka z Vídně

Novinky, Alex Švamberk
Berlín
Aktualizováno

Německá policie podnikla v pátek ráno na několika místech razie u osob, které eviduje jako islámské radikály. Prověřuje jejich vazby na teroristu z Vídně, Kujtima Fejzlulaie. Podle informací německého týdeníku Der Spiegel stopy od atentátníka vedou do Německa. Razie se uskutečnily ve spolkových zemích Šlesvicko-Holštýnsko, Hesensko a Dolní Sasko.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Prohledány byly byty čtyř radikálů z Osnabrücku, Kasselu a okresu Pinneberg. Policisté zjišťovali, zda mají něco společného s útokem ve Vídni. Podle informací týdeníku dva radikálové z Osnabrücku navštívili v červenci atentátníka Kujtima Fejzlulaie, který vraždil v rakouské metropoli. Německé policii to sdělily rakouské úřady.

Prověřován byl i 22letý člověk z okresu Pinneberg v Šlesvicku-Holštýnsku, který už má záznam v trestním rejstříku. S pěti dalšími islamisty se pokoušel odjet bojovat do Sýrie, všichni však byli zadrženi v Bulharsku. Navštěvoval také kázání radikála abú Walay z Hildesheimu.

Všichni zatčení v souvislosti s útokem ve Vídni jsou radikální islamisté

Evropa

Dvaadvacetiletý mladý muž žil s rodinou ve Vídni, ale nedávno se vrátil do Německa. S atentátníkem byl v kontaktu přes aplikaci Telegram. S dalším džihádistou z Kasselu měl atentátník společné známé.

Prozatím nebyl podle německé prokuratury nikdo obviněn. Na nebezpečí ze strany Kujtina Fejzulaie byly německé úřady upozorněny už v září.

Útočníka z Vídně propustili, protože se účastnil programu deradikalizace a obalamutil úředníky

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám