Hlavní obsah

Všichni zatčení v souvislosti s útokem ve Vídni jsou radikální islamisté

Vídeň

Všech 15 osob zatčených v souvislosti v pondělním teroristickým útokem ve Vídni pochází z prostředí radikálních islamistů, osm z nich už bylo dříve trestáno. Na čtvrteční tiskové konferenci to řekli rakouský ministr vnitra Karl Nehammer a představitelé policie. Podle nich nyní kromě Rakouska a Švýcarska, kde byli v úterý zadrženi dva lidé, běží vyšetřování ještě v jedné další nejmenované zemi.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Ozbrojení policisté hlídkují v centru Vídně poblíž místa útoku

Článek

Podle Franze Rufa z ministerstva vnitra všechny dosud zatčené spojuje fakt, že patří k radikálnímu islamistickému prostředí. „Proto máme dobrou znalost toho, jak vypadalo okolí pachatele,” řekl Ruf, který vyvrátil spekulace rakouských médií, že policie chystala na tyto lidi zátah, což útočníka bezprostředně přimělo k akci. „Proti útočníkovi a 15 zatčeným jsme žádnou operaci nepřipravovali,” uvedl Ruf.

Zatčeným je mezi 18 a 28 lety a pocházejí z rodin migrantů, někteří nemají rakouské občanství.  Pocházejí z Vídně, St. Pöltenu a Mödlingu, ale také z Bangladéše a Čečenska.

Po útoku ve Vídni zadrželi 14 lidí, atentátník byl asi sám

Zahraniční

Z osmi dříve trestaných byli čtyři lidé odsouzeni za činy související s terorismem, dva za násilné trestné činy a dva za pokus o vraždu ze cti v Linci, uvedla policie.

Foto: Reuters TV, Reuters

Útočník z Vídně na fotografií zveřejněné agenturou Amak, kde je jmenován jako Abú Danagh al-Albání

Útok v centru Vídně spáchal dvacetiletý rodilý Rakušan Kujtim Fejzulai, jehož rodina pocházela z albánské menšiny v Severní Makedonii. Zabil čtyři lidi a 22 dalších zranil, než jej zastřelili zasahující policisté.

Útočníka z Vídně propustili, protože se účastnil programu deradikalizace a obalamutil úředníky

Evropa

Fejzulai byl v roce 2019 odsouzen kvůli teroristickému spolčení poté, co se v roce 2018 pokusil neúspěšně dostat do Sýrie, kde chtěl bojovat v řadách Islámského státi, z vězení byl podmíněně propuštěn v prosinci 2019.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám