Hlavní obsah

Polský tisk: Merkelová se vymluvila Morawieckému

Právo, Pavol Minárik

V den 30. výročí podpisu polsko-německé smlouvy o dobrém sousedství, které připadá na čtvrtek, zamýšlel polský premiér Mateusz Morawiecki i s ministry své vlády navštívit Berlín a společně jednat s německým kabinetem o vzájemných vztazích, ale kancléřka Angela Merkelová jeho návrh s odvoláním na zaneprázdnění odmítla.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Podle informací listu Gazeta Wyborcza (GW) se „nejenže nechtěla setkat s polskými vládními představiteli, ale odmítla i virtuální rozhovor s Morawieckým“.

„Přetrvává až příliš mnoho otevřených otázek ve vzájemných vztazích, aby se mohlo uskutečnit takové setkání,“ napsal polský list s odkazem na německý diplomatický zdroj. Zároveň uvedl, že Merkelová, která se chystá ukončit působení ve funkci německé kancléřky, si už své schůzky důsledně vybírá – např. v pátek se setká s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

V Německu převládne indická mutace, je jen otázka kdy, uvedl tamní ministr

Koronavirus

Steimmaier jen na skok

„Na 20. výročí podepsání vzájemné smlouvy v roce 2011 přijela do Varšavy celá německá vláda a společně s polskou schválily 18stránkový seznam vzájemných prioritních projektů. O pět let později přijela do Berlína už jen polská premiérka Beata Szydlová a na závěr návštěvy nebylo vydáno komuniké. A nyní se neuskutečnilo už žádné vládní setkání,“ podotkla GW.

Varšavu ve čtvrtek na několik hodin nakonec navštívil německý prezident Frank-Walter Steinmeier, který se nakrátko a mezi čtyřma očima setkal s polským protějškem Andrzejem Dudou. Německá hlava státu se navzdory očekávání nezúčastnila varšavské vědecké konference k 30. výročí smlouvy.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Frank-Walter Steinmeier a Andrzej Duda při setkání ve Varšavě

Od migrační krize kritika z Varšavy sílí
Německo-polský „barometr“ je každoroční průzkum mezi sousedy.
Na obou stranách zhruba z 60 procent označuje vztahy za dobré nebo velmi dobré.
Úlohu německé evropské a zahraniční politiky hodnotí jako dobrou přibližně polovina Poláků.
Od roku 2015, od migrační krize, však její hodnocení neustále klesá.
Každý pátý Polák si myslí, že Německo způsobuje napětí v Evropě.
Třetina Poláků má za to, že SRN prosazuje své zájmy na úkor jiných.

Reklama

Výběr článků

Načítám