Hlavní obsah

Policie zatkla zákeřného střelce na přistěhovalce v Malmö

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí největší švédské město Malmö, z jehož 265 tisíc obyvatel se třetina narodila v zahraničí, si oddechlo: policie v sobotu večer zadržela 38letého muže podezřelého ze střelby na přistěhovalce, která si od loňského října vyžádala jeden lidský život a osm zraněných.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na tiskové konferenci šéf kriminální policie Börje Sjöholen uvedl, že střelce z Malmö zatkli bez potíží doma. „Policie se o něj začala zajímat na základě upozornění veřejnosti. Čelí obvinění z vraždy a osmi pokusů o ni," potvrdila vrchní žalobkyně Solveig Wollstadová s tím, že pachateli hrozí doživotí.

Sjöholen dodal, že podezřelý měl zbrojní pas a policisté u něj zadrželi dvě střelné zbraně. Nyní je muž, který popírá, že by spáchal jakýkoliv trestný čin, vyslýchán.

Tichý samotář

Deníku Sydsvenskan popsali očití svědkové, jak podezřelého, který nekladl odpor, zatkli příslušníci speciálního policejního komanda. Sousedi ho popisují jako „tichého samotáře“.

Foto: Reuters

Policie hlídkuje na místě činu v Malmö, kde byly postřeleny dvě imigrantky.

Policisté už dříve tvrdili, že jde o jednoho střelce, nikoliv organizovanou skupinu. Neznámý útočil nahodile od loňského října. Většinou po večerech, zbraní většího kalibru. V říjnu 2009 vypálil na automobil, v němž seděla dvacetiletá Trez Perssonová se spolujezdcem tmavé pleti. Dívka při útoku zemřela, muž byl těžce zraněn.

Vyšetřovatelé zatím odmítají spekulovat o motivu. Švédská média ale v střelbu přirovnávala k rasistickému střelci Johnu Asoriovi, který terorizoval přistěhovalce ve Stockholmu v letech 1991 a 1992. Dopadení se vyhýbal téměř rok. Dnes si odpykává doživotí za vraždu a devět pokusů o ni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám