Hlavní obsah

Pokud se do soboty nedosáhne dohody o brexitu, Johnson požádá o odklad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Brusel

Britský ministr pro brexit Stephen Barclay uvedl podle listu The Guardian, že pokud se nedosáhne do soboty dohody o brexitu, britský premiér Boris Johnson dostojí liteře zákona a požádá o jeho odklad. Mezi EU a Británií stále panují neshody ohledně podoby dohody. Johnson se ve středu snažil získat podporu severoirských unionistů a zastánců tvrdého brexitu, jimž se ústupky Londýna nelíbí.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Předseda britské vlády Boris Johnson

Článek

Ministr Barclay odpovídal na otázky sněmovního výboru pro brexit, který chtěl vědět, zda Johnson bude jednat v duchu Bennova zákona zakazujícího brexit bez dohody 31. října.

„Za prvé mohu potvrdit, jak ostatně premiér opakovaně uvedl, že vláda bude jednat v duchu zákona,“ řekl Barclay a dodal: „Mohu potvrdit, že se vláda podřídí textu“.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Britský ministr pro brexit Steve Barclay

Dodal, že nic neví o tom, že by vláda po žádosti o prodloužení poslala Evropské komisi druhý dopis, který by ji anuloval, na což se ho ptala skotská poslankyně Joanna Cherryová. „Není mi znám žádný takový plán,“ uvedl ministr.

O dohodě se stále jedná a vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier odpoledne opět odložil o dvě hodiny svou schůzku se zástupci 27 zemí EU ze 17:00 na 19:00.

Předseda Evropské komise Donald Tusk řekl, že večer by mohlo být jasné, co nastane: „Teoreticky by za sedm osm hodin mělo být jasno. Stále se provádějí změny, ale základy této dohody jsou hotové a teoreticky by mohla být schválena zítra.“ Ve čtvrtek začíná summit EU.

Otázkou ale je, zda se najde v Británii dost poslanců, kteří pro novou podobu dohody zvednou ruku. Ta totiž počítá s tím, že by v Severním Irsku platila jiná pravidla než ve zbytku Spojeného království.

Podle aktuálních informací by se celní kontroly měly provádět nikoli na hranici mezi Irskem a Severním Irskem, ale až v irském moři. Sám Johnson přitom takovou možnost v roce 2018 odmítal.

Unionistné ze severoirské strany DUP takovouto možnost vždy odmítali a i nyní v nich vzbuzují návrhy nové dohody o brexitu obavy. Otázkou je, zda by byli v této věci ochotni ustoupit, a co by za to chtěli.

Reklama

Výběr článků

Načítám