Hlavní obsah

Podle Evropanů USA nejvíce ohrožují světovou stabilitu

Novinky, ČTK, aš, Financial Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Obyvatelé Velké Británie, Francie, Německa, Itálie a Španělska považují za největší nebezpečí pro stabilitu světa Spojené státy. V současné době považuje USA za největší hrozbu pro stabilitu 32 procent lidí. Teprve za USA a Čínou následují Írán, Irák, Severní Korea a Rusko. Plyne to z výzkumu, který v pondělí zveřejnil britský list Financial Times.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Výzkum jen potvrdil výsledky předchozích šetření, podle kterých obyvatelé velkých evropských zemí už celý rok považují USA za největší hrozbu pro mír a stabilitu. V jedenácti průzkumech provedených o loňského července se lišil jen počet Evropanů považujících USA za hlavní hrozbu, osciloval mezi 28 a 38 procenty.

Evropané také mají stále větší obavy z Číny. Za největší hrozbu ji označilo 19 procent dotázaných, zatímco před rokem jich bylo jen 12 procent. Za Čínou je Írán, který je hlavní hrozbou pro 17 procent respondentů, Irák za nejvíce destabilizující považuje 11 procent oslovených a KLDR devět. Jen pět procent lidí označilo za hlavní hrozbu Rusko.

Odlišný pohled USA

V samotných USA jsou za největší hrozbu považovány Severní Korea (myslí si to 25 procent Američanů), Írán jako největší hrozbu vidí 23 procent občanů USA. V názorech na Čínu panuje skoro shoda s Evropou, za největší prvek destabilizace považuje asijskou zemi pětina obyvatel USA. Samotné USA vidí jako nejvíce destabilizující faktor 11 procent Američanů. Nicméně nejmladší Američané ve věku 16 až 24 let sdílejí evropské obavy, když 35 procent z nich považuje za hlavní nebezpečí pro světovou stabilitu vlastní otčinu.

"Je to důkaz, že odcizení mezi evropskou veřejností a Bushovou administrativou přetrvává i přes reálné zlepšení v oficiálních vztazích," uvedl předseda bruselské pobočky organizace German Marshall Fund Ronald Asmus a dodal: " Je to také důkaz toho, že příští (americký) prezident bude konfrontován s velkou výzvou vylepšit obraz USA v zahraničí  a bude muset začít v Evropě u našich hlavních spojenců."

Reklama

Výběr článků

Načítám