Hlavní obsah

Po Češce odsouzené za objednání vraždy manžela vyhlásili mezinárodní pátrání

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na základě evropského zatykače vydaného 14. ledna 2020 Nejvyšším soudem Slovenské republiky bylo vyhlášeno pátrání po Evě Zámečníkové (39) z České republiky. Zámečníková byla tento týden odsouzena k osmiletému trestu za objednávku vraždy manžela.

Foto: Profimedia.cz

Na Češku Evu Zámečníkovou byl vydán evropský zatykač.

Článek

Slovenská policie na sociální síti oznámila, že po Zámečníkové pátrají v zemích schengenského prostoru.

„Pátrání bylo proto vyhlášeno prostřednictvím schengenského informačního systému,“ uvedla policie. Národní ústředna SIRENE (Supplementary Information Request at the National Entries) zároveň požádala Policii České republiky o spolupráci při lokalizaci jmenované na území ČR.

Bratr: V dohledné době se sama vydá

Proti rozsudku slovenského nejvyššího soudu se nelze odvolat, ale rodina Zámečníkové nadále věří v nevinu své příbuzné. „Neměla žádný důvod dát zabít svého manžela. V dohledném čase se sama přihlásí na policii,“ citoval deník Nový čas bratra odsouzené podnikatelky Martina.

„Je nevinná. Uděláme vše, abychom to dokázali. Podáme dovolání, a pokud to bude potřeba, půjdeme k evropskému soudu. Nevinný člověk přece nemůže jít sedět za něco, co nespáchal,“ dodal bratr podnikatelky.

Češka si na Slovensku definitivně odsedí osm let za plánování vraždy manžela

Evropa

V lednu 2014, jen dva měsíce po svatbě, měla Zámečníková objednat vraždu svého manžela. Martinu Adamkovičovi měla nabídnout 50 tisíc eur (1,3 milionu korun), pokud jejího manžela zavraždí. Vražda měla být spáchána v rodinném domě manželů v obci Chocholná-Velčice v okresu Trenčín. Adamkovič však začal spolupracovat s policií a v následném soudním procesu vystupoval jako svědek.

Adamkovič u soudu vypověděl, že mu Zámečníková opatřila pistoli, s níž měl jejího manžela zastřelit. Zbraň ale nebyla funkční, a tak Zámečníková změnila plán a řekla mu, aby jejího manžela zneškodnil paralyzérem a následně uškrtil gumovým švihadlem.

Česká podnikatelka po celou dobu trvání procesu odmítala, že by si manželovu vraždu objednala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám