Hlavní obsah

Plošné testování na Slovensku: Armáda vytvoří 5000 odběrových míst

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská armáda ve spolupráci s místními samosprávami vytvoří k plošnému testování obyvatelstva na covid-19 5000 odběrových míst po celé zemi. Hlavní část testování proběhne od 30. října do 1. listopadu 2020 a od 6. do 8. listopadu 2020.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Slovenský policista kontroluje cestující na hraničním přechodu Starý Hrozenkov - Drietoma na Uherskohradišťsku. ČR kvůli šíření koronaviru na slovenském seznamu rizikových zemí.

Článek

Slovenské ministerstvo obrany potvrdilo, že testování provede personál se zdravotnickým vzděláním, nikoli přeškolení vojáci. „Ozbrojené síly mají k testování připravené základní postupy, které aktuálně konkretizují a konzultují se zdravotníky a samosprávami,“ uvedla mluvčí resortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

Matovič varoval před českou cestou

Evropa

Osoba po příchodu na odběrné místo vyplní několik formulářů a podrobí se výtěru z nosohltanu. Poté se přesune do předem určeného prostoru, kde počká 15 až 30 minut na výsledek testu. V případě pozitivního výsledku bude osoba na místě obeznámena s povinnostmi a dalším postupem.

Slovensko výrazně přitvrdí. Zakáže většinu hromadných akcí

Evropa

V současnosti pracuje ministerstvo obrany s alternativou, že pozitivní osoba absolvuje desetidenní domácí karanténu. „Uvedené informace představují základní plán postupu, který bude ještě dopracovaný podle stanoviska právníků a zdravotníků,“ dodala mluvčí ministerstva obrany.

Tento týden od 23. do 25. října proběhne pilotní testování v okresech Tvrdošín, Námestovo a Dolný Kubín na Oravě, kde je epidemiologická situace nejhorší. K nim bude přičleněn také okres Bardejov na východě země.

Zatím není jasné, zda bude plošné testování povinné. Jediná odsouhlasená výjimka se zatím týká dětí do deseti let. Většina odborníků i prezidentka Zuzana Čaputová se vyslovily proti povinné účasti, premiér Igor Matovič se zatím nevyjádřil. Jasněji by mělo být po úterním jednání Bezpečnostní rady státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám