Hlavní obsah

Pfizer dodá Britům jen část slíbených vakcínových dávek, zdravotníci zatím ostrouhají

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Spojené království obdrží z objednaných 40 milionů dávek vakcíny proti koronaviru od firmy Pfizer do konce roku jen 800 tisíc. Uvedl to šéf distributorů Národní zdravotnické služby (NHS) Chris Hopson. Podle dostupných informací tak už nebudou upřednostňováni pracovníci v první linii. Prioritně by měli být očkováni senioři, vakcína je ale skladována v příliš malých balíčcích, aby se to vyplatilo.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína firem BioNTech a Pfizer podle předběžných výsledků třetí fáze testů dosáhla devadesátiprocentní účinnosti.

Článek

Spojené království má začít první vlnu očkování již příští týden, ale o tom, kdo bude půjde na řadu první, panují stále velké nejasnosti. Vládní komise pro vakcinaci a imunizaci (JCVI) schválila ve čtvrtek seznam, podle něhož se mají obyvatelé naočkovat.

1. Obyvatelé domovů důchodců a jejich pečovatelé.
2. Senioři starší 80 let a zdravotníci v první linii.
3. Lidé starší 75 let.
4. Lidé starší 70 let a lidé extrémně náchylní k nakažení.
5. Lidé starší 65 let.
6. Lidé mezi 16–64 let s vážnými zdravotními problémy.
7. Lidé starší 60 let.
8. Lidé starší 55 let.
9. Lidé starší 50 let.

Dvě skupiny, které dávku vakcíny zatím nedostanou, jsou těhotné ženy a většina dětí pod 16 let.

Jak dodat vakcínu seniorům

Společnost Pfizer ale ve čtvrtek uvedla, že bude schopna rozdistribuovat jen polovinu. To se pochopitelně projeví i na objednávce pro Británii. Vláda Borise Johnsona si dávek objednala 40 milionů, z čehož pět milionů mělo být k dispozici už do Vánoc.

Britský ministr zdravotnictví se nechá očkovat v přímém přenosu, pokud to přesvědčí odpůrce

Evropa

Podle ministra průmyslu Aloka Sharmy je v tuto chvíli připraveno asi 800 tisíc dávek. „Další miliony” by podle něj měly na ostrovy dorazit do konce roku. Na zdravotníky v první linii se tak zřejmě ještě nedostane a budou muset být naočkováni později, než se předpokládalo.

Problémy s balením

Další komplikace se objevila při plánování vakcinace pro seniory v pečovatelských domovek. Vakcíny jsou totiž převáženy v balíčcích, ve kterých je minimálně 975 a  maximálně 4875 dávek, které je navíc potřeba využít do šesti hodin od převozu.

Polovina Britů nedodržovala lockdown, zjistila studie

Evropa

Pečovatelská centra mají ale často jen pár desítek klientů a většina dávek by tak zbytečně šla do koše. Balíčky se navíc nesmějí rozdělovat na menší části. To podle vedení NHS v podstatě znemožňuje ochránit „nejvíce rizikové skupiny”.

Reklama

Výběr článků

Načítám